Културна Манифестација „РАЦИНОВИТЕ СРЕДБИ“

На 9 и 10 јуни, во градот Велес, по 53 пат се одржува традиционалната културна манифестација посветена на Коста Солев Рацин „Рациновите средби“. По повод чествувањето на името на големиот поет Рацин, организаторот на манифестацијата „Здружението на граѓани – Фестивал на античка драма СТОБИ“ од Велес подготви богата програма на активности, меѓу кои значајно место…

Реализација на Напреден курс за подофицери (НКПОФ)

Денес, на 31.05.2016 година, во Центарот за индивидуална обука (ЦИО), во Командата за обука и доктрини (КОД) се реализираше свечен завршеток на Напреден курс за подофицери (НКПОФ). Курсот започна на 11.04.2016 година со вкупно 25 слушатели подофицери од сите единици на АРМ. На, пригодно обраќање имаше Заменикот командант на ЦИО, мајор Сашко Кузманов и главниот…

Реализација на Семинар за научени лекции од страна на НАТО мобилен тренинг тим (МТТ)

Во период од 19-21.04.2016 година во касарната „Алексо Демниевски – Бауман“ во Велес се реализираше семинар за научени лекции од страна на Центарот за изработка на доктрини, правила, упатства и научени лекции во Командата за обука и доктрини и НАТО мобилен тренинг тим (МТТ). На предавањата кои ги изведоа сертифицирани предавачи од НАТО командата во…

Доброволно дарување на крв во КОД

На 08.04.2016 година во Командата за обука и доктрини (КОД) успешно се реализираше акција за доброволно дарување на крв. Оваа активност претставува уште еден показател на успешната соработка со Црвениот крст на Република Македонија и со Институтот за трансфузиона медицина. Акцијата за доброволно дарување на крв е дел од предвидените активности кои треба да го…

Организирање на спортски натпревари во КОД

На 07.04.2016 Командата за обука и доктрина (КОД) организираше спортски натпревари како дел од подготовките за прослава на „15 април – Денот на Командата за обука и доктрини“. Во касарната „Алекса Демниевски – Бауман“ во Велес се организирани натпревари во мал фудбал, шах и пинг-понг. Освен вработените и потчинетите единици на КОД на спортските натпревари…

Завршеток на Методичкиот курс за обука на подофицери (МКПОФ 1-16)

Денес, 25 март 2016 година во Центарот за индивидуална обука кој е во состав на Командата за обука и доктрини, заврши Методичкиот курс за обука на подофицери 1-16. Курсот го завршија 17 подофицери припадници на единиците на Армијата на Република Македонија. Преку процесот на обуката за Методичкиот курс учесниците имаа можност да се стекнат со…

Завршеток на борбено штабен курс за подофицери

Во период од 20.01.-19.02.2016 година, во Центарот за индивидуална обука од составот на Командата за обука и доктрини се одржа Борбено штабен курс за подофицери. Обуката беше реализирана од инструктори кои своите знаења и искуство успешно ги пренесоа на слушателите. За време на реализација на обуката слушателите имаа можност да се запознаат со функционалните должности…

Успешна реализација на практична настава-стажирање на питомците од 4 година

Во периодот од 27.01 до 09.02.2016 година успешно се реализираше практична настава-стажирање со питомците од 4-та година од Центарот за обука на питомци. Питомците беа распоредени во гарнизоните Куманово, Штип, Тетово, Кичево, Прилеп и Скопје каде во составот на единиците на АРМ го реализираа стажирањето по родови. Целта на стажирањето е запознавање на питомците со…

Обука во зимски услови – скијање во Центарот за обука на питомци (ЦОП)

Во периодот од 02.02. до 13.02.2016 година, во реонот на Колашин, Црна Гора, на скијачките терени на Спортско Рекреативниот Центар „Колашин“ питомците од 2-ра година од Центарот за обука на питомци реализираа практични форми на обука во зимски услови-скијање. Целта на Обуката во зимски услови е питомците да се обучат во скијање и во начините…