Реализација на Примарен курс за лидери (ПКЛ 2-16)

На 08.11.2016 година, во Центарот за индивидуална обука (ЦИО), во Командата за обука и доктрини (КОД) се реализираше свеченост по повод завршувањето на Примарниот курс за лидери (ПКЛ 2-16). Курсот успешно го завршија 39 слушатели професионални војници од сите единиците на Армијата на Република Македонија. На свеченоста, пригодно обраќање имаше Командантот на ЦИО, потполковник Газменд…

Заклетва на војниците на доброволно служење воениот рок

Денес, 04.11.2016 година во касарната „Алексо Демниевски – Бауман” – Велес се реализираше воена свеченост по повод давање заклетва на војниците на доброволно служење на воениот рок од генерацијата „Октомври 2016 година“. Ова е јубилејна триесетта генерација војници кои доброволно го отслужуваат воениот рок. Заклетва дадоа 103 војници, од кои 9 се припаднички од понежниот…

Работна посета во Центарот за одгледување и дресура на кучиња во Скопје од страна на делегација од Р. Италија

Во период од 19-22.10.2016 година во Центарот за одгледување и дресура на кучиња (ЦОДК) лоциран во касарната „Ѓорче Петров“ – Скопје, се реализираше работна посета со делегација од Р. Италија од составот на посебен дел на Карабинери – воено полициска единица во постојана служба на јавната безбедност специјализирана за дресура на кучиња со седиште во…

Реализација на „Методички курс за обука на подофицери (MКOПОФ) 2-16“

Денес, на 30.09.2016 година, во Центарот за индивидуална обука (ЦИО), во Командата за обука и доктрини (КОД) се реализираше свечен завршеток на Методички курс за обука на подофицери (МКОПОФ) 2-16. Курсот успешно го завршија вкупно 22 слушатели-подофицери од скоро сите единици на АРМ. Преку процесот на обука на курсот, слушателите ги усовршија формите, облиците и…

Успешно завршување на курсот за „Обновување на знаењето на англискиот јазик“ во ЦСЈ

Денес, на 30.09.2016 година, по трет пат успешно заврши курсот за „Обновување на знаењето на англискиот јазик“ во ЦСЈ во касарната Илинден во Скопје. Овој курс прв пат се пилотираше во септември 2014 година и од тогаш редовно се одржува еднаш годишно. Во подготовката на овој курс учествуваа сите професори од Центарот за странски јазици…

Учество на питомци од Воената академија „Генерал Михајло Апостолски“ од Скопје на активност „Недела на Копнената воена академија на Република Турција-UHASAT“

Согласно планот за билатерална соработка за 2016 година меѓу Министерствата за одбрана на Република Македонија и Република Турција, во период од 24.07-02.08.2016 година, Командата на Турската Воена академија ја реализираше деветтата „Недела на воена обука, гаѓање и вежба на питомци (UHASAT)“. Целта на оваа активноста е обука и размена на искуства на питомците од повеќе…

Практична настава – обука во вода со питомците од втора година

Согласно студиските планови и програми за 2016 година, во период од 14.07. до 29.07.2016 година во Кампот за обука на вода „Радожда“ беше реализирана практична настава – обука во вода со питомците од 2 година од Центарот за обука на питомци (ЦОП). Целта на обуката е питомците да се обучат и да ги совладаат техниките…

Практична настава со питомците за време на стационарно логорување на АП „Криволак“

Согласно годишниот план календар за обука на АРМ за 2016 година во период од 15.06. до 06.07.2016 година на АП Криволак се реализираше стационарно логорување со питомците од прва и втора година од Центарот за обука на питомци (ЦОП). Практичната настава со питомците има за цел оспособување и усовршување во тактичките работи и постапки на…

Заклетва на војниците на доброволно служење на воениот рок

Во касарната „Алексо Демниевски-Бауман” – Велес, се одржа свеченост по повод давање заклетва на војниците на доброволно служење на воениот рок од генерацијата „Јуни 2016 година“. За време на дваесет и деветтата генерација војници кои доброволно го отслужуваат воениот рок заклетва дадоа 68 војници, од кои 5 се припаднички од понежниот пол. На свеченоста присуствуваа:…