Почеток на Примарен курс за лидери 1-17 во Центарот за индивидуална обука

Врз основа на концептот за развој на професионалните војници, на 21.02.2017 година во Командата за обука и доктрини започна реализација на Примарен курс за лидери 1-17. Курсот го посетуваат професионални војници, припадници од единиците на Армијата на Република Македонија. Целта на курсот е слушателите да се обучат и оспособат за реализација на должностите во единиците…

Питомци од Воената академија на едносеместрално школување на Норвич Универзитетот во Вермонт – САД

Согласно планот за билатерална соработка меѓу Министерствата за одбрана на Република Македонија и Соединетите Американски Држави двајца питомци- припадници на Центарот за обука на питомци при Командата за обука и доктрини и Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“ – Скопје, започнаа едносеместрално школување на Норвич Универзитетот во Вермонт – САД. Како и изминатата така и оваа…

Практична настава: обука во зимски услови – скијање

Во период од 31.01-11.02.2017 година на скијачките терени на спортско рекреативниот центар „Колашин“ во Црна Гора, со питомците од втора година од Центарот за обука на питомци (ЦОП) се реализираше практична настава: обука во зимски услови – скијање. Оваа активност се реализираше согласно планот за билатерална соработка за 2017 година меѓу Министерствата за одбрана на…

Почеток на Курс за инструктори во Центарот за индивидуална обука

Согласно План календарот за обуки во Командата за обука и доктрини за 2017 година, на 31.01.2017 година, во Центарот за индивидуална обука започна Курсот за инструктори 1-17 (КзИ 1-17).Курсот го посетуваат подофицери, припадници од единиците на Армијата на Република Македонија. Во наредните дваесет дена слушателите на курсот преку практична работа треба да се оспособат за…

Напредна обука за Moodle програма

Во периодот од 09 до 13 јануари 2017 во просториите на Британски совет во Скопје, се одржа напреден курс за користење на платформата Мудл (Advanced Moodle Training). Обуката е под покровителство на Британскиот совет во Македонија, кој постојано ја подржува професионалната обука на професорите по англиски јазик од Центарот за странски јазици (ЦСЈ), под Командата…

Почеток на јануарски циклус курсеви по англиски јазик

На 16.01.2017 (понеделник) Центарот за странски јазици (ЦСЈ), кој е дел од Командата за обуки и доктрини (КОД), започна со јануарскиот циклус на јазична обука по англиски јазик за 2017 година. Групите во овој тримесечен циклус, кој ќе заврши во април, се од второ до петто ниво. Обуката по англиски јазик во овој циклус е…

Прием на должност командант на Командата за обука и доктрини

Во касарната „Алексо Демниевски – Бауман“ во Велес се одржа пригодна воена свеченост по повод поставување на полковник Љубенчо Петровски на должност командант на Командата за обука и доктрини (КОД). Полковник Петровски досега ја извршуваше должноста заменик на командантот на КОД, а по заминување во пензија на претходниот командант на КОД, полковник Љупчо Костовски успешно…

Црвениот крст на Република Македонија реализираше едукативна презентација во касарната „Алексо Демниевски – Бауман“ Велес

На 22.11.2016 година, доктори – волонтери од Црвениот крст на Република Македонија, Општинска организација – Велес во траење од еден час одржаа едукативна презентација пред припадниците на Армијата на Република Македонија во касарната „Алексо Демниевски-Бауман“ Велес. Тема на презентацијата беше „Промоција на чинот на донирање органи и ткива и нивна трансплантација“. Општинската организација на Црвениот…

Реализирана акција за доброволно дарување крв во касарната „Алексо Демниевски – Бауман“ Велес

На 18.11.2016 година во Командата за обука и доктрини (КОД) успешно се реализираше акција за доброволно дарување на крв. Оваа активност претставува уште еден показател на успешната соработка на АРМ со Црвениот крст на Република Македонија и Институтот за трансфузиона медицина. Акцијата за доброволно дарување крв е предвидена со Годишниот план на активности на КОД…