Реализација на обука во Центарот за симулации

Во просториите на Центарот за симулации во Командата за обука и доктрини, во рамките на подготовките на Центарот за симулации за ставање во оперативна употреба, се реализира обука за оператори со симулациската платформа JCATS (Joint Conflict and Tactical Simulation) на која учествуваат подофицери од единиците на АРМ. Како заокружување на успешната обука последните два дена…

Посета на Командата за обука и доктрини од страна на ВС на Р. Србија

Во Командата за обука и доктрини (КОД) реализирана е посета од страна на Командата за обука на ВС на Р.Србија, предводена од заменикот командант на Командата за обука на ВС на Р. Србија, согласно планот за билатерална соработка за 2017 година. Целта на посетата е запознавање на делегацијата со можностите и капацитетите на КОД, со…

Примопредавање на должност командант на центарот за обука на питомци

Во касарната „Гоце Делчев“ Скопје се одржа воена свеченост по повод примопредавање на должноста командант на Центарот за обука на питомци (ЦОП) од составот на Команда за обука и доктрини (КОД). За време на свеченото примопредавање на должноста свои обраќања имаа командантот на Командата за обука и доктрини полковник Љубенчо Петровски, досегашниот командант на ЦОП…

Реализација на натпревар во стрелаштво во командата за обука и доктрини

Во касарната „Алексо Демниевски – Бауман“ – Велес во командата за обука и доктрини (КОД) по повод одбележување на 11-ти Октомври, Ден на народното востание, се реализираше натпревар во стрелаштво со воздушна пушка. На натпреварот во стрелаштво покрај екипи од КОД, активно учество земаа и екипи од одделение за одбрана – Велес, СВР – Велес,…

Посета на Центарот за индивидуална обука од страна на инструктори од НГ на Вермонт, САД

Во период од 31.08-06.09.2017 година, во Центарот за индивидуална обука во Командата за обука и доктрини, реализирана е посета од страна на двајца инструктори од Националната гарда на Вермонт, САД. Цела на посетата е запознавање, размена на искуства и надградување на научените лекции за развој на обуката за подофицери. За време на реализација на заедничката…

Прослава по повод одбележување на „18 Август“ Денот на Армијата на Република Македонија и јубилејот 25 години од формирањето на АРМ

На ден 18.08.2017 година во касарната „Алексо Демниевски – Бауман“ во Велес се одржа свечен собир на вработените по повод одбележување на 18 Август – Денот на АРМ и јубилејот 25 години од формирањето на АРМ. На свечениот собир присуствуваа вработени во касарната и поканети гости од локалната самоуправа и државните институции и здруженија на…

Акција за доброволно дарување крв во КОД во пресрет на одбележување на 18-ти Август, Денот на АРМ

Согласно програмата за одбележување на 18-ти Август, ден на Армијата на Република Македонија, денес, во касарната „Алексо Демниевски – Бауман“ во Велес се реализираше акција за доброволно дарување на крв. Во оваа прилика, припадниците на КОД од касарната во Велес уште еднаш на дело ја покажаа својата хуманост и човечност со масовно учество во оваа…

Примопредавање на должност командант на центарот за индивидуална обука (ЦИО) во командата за обука и доктрини

Во касарната „Алексо Демниевски Бауман“ во Велес се одржа свеченост по повод примопредавање на должност командант на Центарот за индивидуална обука (ЦИО) во Командата за обука и доктрини (КОД). Должноста командант на ЦИО од потполковник Газменд Абдиу ја прими потполковник Јакупи Арбен. Потполковникот Јакупи Арбен досега ја извршувал должноста како упатен Штабен офицер за ПзМ…

Свеченост по повод давање заклетва на војниците на доброволно служење воен рок

Во касарната „Алексо Демниевски – Бауман” во Велес се реализираше воена свеченост по повод давање заклетва на војниците на доброволно служење воен рок од генерацијата „Јуни 2017 година“. Триесет и втората генерација војници кои доброволно го отслужуваат воениот рок брои 54 војници од кои 10 се припаднички од понежниот пол. На свеченоста присуствуваа: Министерката за…