Реализиран напреден курс за подофицери

Во центарот за индивидуална обука (ЦИО), во Командата за обука и доктрини (КОД) се реализираше свеченост по повод завршувањето на Напредниот курс за подофицери (НКПОФ). За време на свеченоста, во своето обраќање, Командантот на ЦИО на подофицерите им го честита успешно завршениот курс и ја истакна нивната посветеност за време на наставата и им напомена,…

Свеченост по повод давање заклетва на војниците на доброволно служење воен рок

Во касарната „Алексо Демниевски-Бауман” во Велес се реализираше воена свеченост по повод давање заклетва на триесет и четвртата генерација војници на доброволно служење воен рок. На свеченоста присуствуваа претставници од командите и единиците на АРМ, претставници од Министерството за одбрана, претставници од локалната самоуправа, роднини на војниците и други гости. Во своето обраќање кон војниците,…

Обука на подофицери во соработка со НАТО/МТТ

Во период од 19-23.02.2018 година во касарната „Алексо Демниевски – Бауман“ во Велес, реализирана е обука од страна на НАТО мобилен тренинг тим за обука (МТТ). На предавањата кои ги изведоа сертифицирани предавачи од НАТО/МТТ за обука, присуствуваа подофицери од Армијата на Република Македонија и истите се стекнаа со нови знаења и искуства кои во…

Завршеток на Борбено штабен курс за подофицери во Командата за обука и доктрини

Во период од 22.01.-21.02.2018 година, во Центарот за индивидуална обука од составот на Командата за обука и доктрини се одржа Борбено штабен курс за подофицери. За време на реализација на обуката слушателите имаа можност да се запознаат со функционалните должности и одговорности на штабните подофицери и да се запознаат со местото и улогата на подофицерите…

Посета на Командата за обука и доктрини од страна на делегација од МО на Црна Гора

Денес во Командата за обука и доктрини (КОД) реализирана е посета од страна на делегација од Министерството за одбрана на Црна Гора, согласно планот за соработка со Министерството за одбрана на Црна Гора за 2017 година во врска со „Експертски разговори од областа на човечките ресурси, размена на искуства околу доброволно служење на воениот рок.…

Акција за доброволно дарување крв во КОД

Денес, 17.11.2017 година во касарната „Алексо Демниевски – Бауман“ во Велес се реализираше акција за доброволно дарување на крв. Во оваа прилика, припадниците на КОД од касарната во Велес уште еднаш на дело ја покажаа својата хуманост и човечност со масовно учество во оваа акција. Покрај вработените во КОД, во акцијата учествуваа, новодојдените војници на…

Реализација на Примарен курс за лидери (ПКЛ 2-17)

Во период од 25.10.2017 до 14.11.2017 година, во Центарот за индивидуална обука (ЦИО), во Командата за обука и доктрини (КОД) се реализира Примарен курс за лидери (ПКЛ 2-17). Курсот успешно го завршија 45 слушатели професионални војници од единиците на Армијата на Република Македонија. Низ процесот на обуката на курсот слушателите имаа можност да се оспособат…

Свеченост по повод давање заклетва на војниците на доброволно служење воен рок

Денес во касарната „Алексо Демниевски – Бауман”, Велес се реализираше воена свеченост по повод давање заклетва на војниците на доброволно служење воен рок од генерацијата „Октомври 2017 година“. Триесет и третата генерација војници кои доброволно го отслужуваат воениот рок брои 77 војници од кои 8 се припаднички од понежниот пол. На свеченоста присуствуваа: државниот секретар…