Заврши обуката на војници на доброволно служење на воениот рок

Уште една генерација војници на доброволно служење на воениот рок ја заврши основната воена обука во Центарот за индивидуална обука во КОД. Дваесет и првата генерација доброволни војници обуката ја започна во Ноември минатата година, а заврши на 22 Јануари оваа година. По тој повод се реализира свечен завршеток на кој од свечената бина им…

Хумани питомци

Во пресрет на новогодишните празници на 27.12.2013 година питомците од Центарот за обука на питомци од составот на Командата за обука и доктрини реализираа хуманитарна акција во Посебното основно училиште „Златан Сремац“ во Скопје. Идните офицери на АРМ самоиницијативно со Командантот на ЦОП потполковник Звонимир Савески, собраа заеднички парични средства од припадниците од Центарот за…

Посета на НАТО советодавниот тим на командата за обука и доктрини

Командата за обука и доктрини на 19 Ноември ја посети советодавен тим на НАТО (НСГ) во Република Македонија. Тимот беше предводен од Началникот полковник Александар Александров. Срдечен прием на тимот беше организиран од екипа од Командата за обука предводена од Началникот на Штаб во КОД полковник доц.д-р Зоран Јовановски. За време на посетата беа реализирани…

Инспекторски тим од одделението за контрола и верификација на вооружувањето

На 31 Октомври 2013 година во Командата за обука и доктрини се реализира посета од страна на инспекторски тим согласно одредбите на „Виенски документ 2011“. Инспекторскиот тим составен од тројца инспектори од ВС на Швајцарија и еден претставник од ВС на Обединетото Кралство го предводеше полковник Томислав Ризески од одделението за контрола и верификација на…

Прием на војници

На 28 Октомври во касарната „Алексо Демниевски Бауман“ во Велес, во Центарот за индивидуална обука (ЦИО) примена е дваесет и првата генерација на војници на доброволно служење на воениот рок. Пристигнаа вкупно 257 војници на доброволно служење на воениот рок од различни краеви на нашата држава. Меѓу нив и 17 припаднички од понежниот пол. Командата…

Курс за обука на службени лица од МВР и обука на службени кучиња од чуварска категорија

Во Центарот за обука и дресура на службени кучиња (ЦОДК) на 10 Октомври заврши Курсот за обука на службени лица од МВР и обука на службени кучиња од чуварска категорија. Шест припадници полициски службеници од МВР заедно со шест кучиња од расата белгиски овчари познати како кучиња чувари во текот на три седмици успешно ја…

Кондиционен рекреативен марш на КОД и ЦИДПУНЛ

Во рамките на планираните активности со годишниот план и програма, на 9 октомври вработените од Командата на КОД и ЦИДПУНЛ реализираа кондиционен рекреативен марш. Маршот за прв пат се реализираше во рамните предели на општината Лозово во должина од 9 км. Убавото време и бројноста на учесниците придонесоа да помине брзо одредената релација во заеднички…

Посета на група ученици од ООУ „Јордан Хаџи Константинов – Џинот“ од Велес

На ден 08.10.2013 година касарната „Алексо Демниевски – Бауман”, Велес ја посетија група ученици од ООУ „Јордан Хаџи Константинов – Џинот“ од Велес. За време на посетата уште во раните утрински часови во 08.20 часот учениците имаа можност организирано да присуствуваат на утринската смотра и да разгледаат дел од објектите во касарната. Целта на посетата…