Методички курс за обука на подофицери

На 04.03.2014 година во Центарот за индивидуална обука (ЦИО) започна Методички курс за обука на подофицери. Курсот го посетуваат 29 слушатели подофицери од единиците на Армијата на Република Македонија. Обуката која се изведува им овозможува на слушателите на курсот осовременување на формите, облиците и начинот на изведување на обуката. Oсебно внимание се посветува на рационалното…

Курс за професионални војници

На 25-ти Февруари 2014 година во Центарот за обука „Пепелиште“, започна Курс за професионални војници со 167 кандидати, од кои 11 припаднички на женскиот пол. Обуката која се реализира е во согласност со Планот за основна борбена обука за професионални војници. Целта на основната борбена обука е професионалните војници да се обучат и оспособат за…

Посета на инспекторски тим на специфицирана област согласно „Виенски документ 2011“

Вчера, 26-ти Февруари, во Командата за обука и доктрини (КОД) се реализира посета од страна на инспекторски тим согласно одредбите на „Виенски документ 2011“. Инспекторскиот тим составен од четири инспектори од Вооружените Сили на Република Бугарија беше придружуван од претставници од одделението за контрола и верификација на вооружувањето од Секторот за меѓународна соработка во Министерството…

Свечен завршеток на борбено штабниот курс

Вчера, 26-ти Февруари, во Центарот за индивидуална обука (ЦИО) во Командата за обука и доктрини (КОД) се одржа свечен завршеток на Борбено штабниот курс за подофицери. Курсот започна на 28-ми Јануари со вкупно 18 подофицери од сите единици на АРМ. На свечениот завршеток пригодно обраќање имаше застапникот на Командантот на ЦИО, мајор Оливер Велески, со…

Нова генерација граѓани на доброволно служење на воен рок во АРМ

На 24 Февруари во касарната „Алексо Демниевски – Бауман“ Велес во Центарот за индивидуална обука (ЦИО) пристигнаа 214 граѓани за доброволно служење на воениот рок од различни краеви на нашата држава. Меѓу нив и овој пат има 14 припаднички од женскиот пол кои имаат желба да бидат доброволни војници. Ова е дваесет и втората генерација…

Логистичка поддршка на Командата за обука и доктрини по повод одбележувањето на 70 години од „Февруарскиот поход“

Во рамките на одбележувањето на 70 годишнината од Февруарски поход, Командата за обука и доктрини (КОД) даде свој придонес во чествувањето на овој јубилеј, кој беше во организација на Општинската организација на Сојузот на Борци и граѓани продолжувачи на традициите од НОВ. По тој повод делегација од КОД, предводена од Командантот полковник Љупчо Костовски, положи…

Заврши обуката во зимски услови со питомците од втора година

Согласно билатералната соработка со Црна Гора, во периодот од 10 до 18 Февруари во Колашин беше реализирана обука во зимски услови со питомците од втора година од Центарот за обука на питомци. Обуката се реализираше согласно студискиот План и Програма за додипломски студии на питомците. Знаењата и вештините потребни за обука ги пренесуваше стручен тим…

Во командата за обука и доктрини одбележан денот на Меѓународниот совет на воени спортови

Денес 18 Февруари во касарната „Алексо Демниевски Бауман“ Велес под мотото „Спорт за сите“ по деветти пат се реализираа спортски активности по повод одбележувањето на Денот на Меѓународниот сојуз на воени спортови (МСВС) кој денес се одбележува во сите армии во светот. На спортските терени во гарнизонот се одржаа спортски натпревари во три дисциплини и…

Во касарната „Гоце Делчев“ во Скопје одржано предавање по повод 70 години од „Февруарскиот поход“

По повод јубилејното одбележувањето на 70 години од Февруарскиот поход, генерал – полковник во пензија Тодор Атанасовски како претседател на Главниот одбор на Сојузот на здруженија на борците од НОБ на Македонија одржа предавање во касарната „Гоце Делчев“ во Скопје. На предавањето покрај питомците од Центарот за обука на питомци присуствуваа и претставници од единиците,…