Обука во „Против – пожарна заштита“

Денес, 25 Јули 2014 година во касарната „Алексо Демниевски – Бауман“ во Велес, во организација на Командата на гарнизон Велес и Противпожарната единица на Општина Велес се реализира воено – стручна обука на тема „Самозаштита и колективна заштита од пожар, начините на вклучување во гасење на пожар, начинот на користење на опремата и средствата за…

Акција во доброволно дарување на крв

Денес, 16 јули, во касарната Алексо Демниевски – Бауман во Велес, во организација на Министерството за одбрана на Република Македонија, Црвениот крст на Република Македонија и Институтот за трансфузиона медицина се реализира акција во доброволно дарување на крв. На акцијата, на која имаше и лица кои за прв пат даруваа од драгоцената течност учество зедоа…

Заклетва на војниците на доброволно служење на воениот рок

Денес во касарната „Алексо Демниевски – Бауман” – Велес се реализира воена свеченост по повод давање заклетва на војниците на доброволно служење на воениот рок од генерацијата „Јуни“ 2014 година. Заклетва дадоа 145 војници меѓу кои 11 припаднички од понежниот пол. Ова е дваесет и трета генерација војници кои доброволно го служат воениот рок. На…

Заврши Напредниот курс за подофицери

На 26 Јуни во Центарот за индивидуална обука (ЦИО) 26 слушатели подофицери од единиците на Армијата на Република Македонија го завршија Напредниот курс за подофицери. Напредниот курс за подофицери произведува квалификувани командири на 1-ви одделенија и командири на 3-ти водови, подофицери оспособени да ги преземат сите одговорности поврзани со оваа должност. Со завршувањето на овој…

Тромесечен брифинг за обука и Тромесечно реферирање за состојбата на поддршката на КОД во изградбата на борбената готовност на АРМ

На ден 13.06.2014 година во просториите на Центарот за странски јазици (ЦСЈ), во касарната „Илинден“ во Скопје се одржа Тромесечен брифинг за обуката (ТБО) и Тромесечно реферирање за состојбата на поддршката на Командата за обука и доктрини (КОД) во изградбата на борбената готовност на АРМ, за второто тромесечје на 2014 година. Пред командантот на Команда…

Посета на Центарот за обука на вода од страна на Асоцијацијата на одбранбени аташеа во Република Македонија

На 30 Мај 2014 година Центарот за обука на вода (ЦОВ) го посетија 14 припадници на Асоцијацијата на одбранбени аташеа во Република Македонија од државите: НР Кина, Франција, Италија, Руска Федерација, Турција, Украина, Австрија, Чешка, Кралството Белгија, Хрватска, Грција, Полска и Словачка. Посетата се реализира согласно Програмата за соработка на Министерството за одбрана на Република…

Кондиционен рекреативен марш на старешините и цивилните лица од Центарот за поддршка на обуката

Старешините и цивилните лица од командата на Центарот за поддршка на обуката (ЦПО) која воедно е и команда на гарнизонот Криволак, реализираа кондиционен рекреативен марш. На маршот долг околу 7 км заедно учествуваа старешините и цивилните лица од командата на ЦПО и полициските службеници од полициските станици со општа надлежност од Неготино и Кавадарци, како…

Заврши Примарниот курс за лидери

Во Центарот за индивидуална обука (ЦИО) 49 слушатели професионални војници од единиците на Армијата на Република Македонија го завршија Примарниот курс за лидери. Со завршетокот на курсот единиците на АРМ добија професионални војници оспособени за работа на должностите во единиците како лидери на тимови – десетари. Низ текот на тринеделната обука од страна на инструкторите…

Заврши обуката на војниците на доброволно служење на воениот рок

Дваесет и втората генерација на војници на доброволно служење на воениот рок во Центарот за индивидуална обука (ЦИО) ја заврши обуката. 204 војници меѓу кои 14 припаднички од понежниот пол, изминатите три месеци ги постигнаа очекуваните резултати. Покрај реализацијата на основната воена обука војниците беа вклучени во стражарско обезбедување на воените објекти во сите гарнизони…