Посета на Команда за обука и доктрини од страна на делегација на канцеларијата на одбранбеното аташе на САД во Република Македонија

На ден 16.10.2014 година Командата за обука и доктрини (КОД) ја посети делегација на новиот персонал од канцеларијата на одбранбеното аташе на САД во Република Македонија. Посетата е со цел запознавање на новоназначениот персонал од канцеларијата на одбранбеното аташе во Република Македонија со структурата на КОД. Делегацијата ја прими командантот на КОД полковник Љупчо Костовски.…

Заврши Методичкиот курс за обука на подофицери

Денес 14 Октомври 2014 година во Центарот за индивидуална обука во состав на Командата за обука и доктрини заврши Методичкиот курс за обука на подофицери. Курсот го завршија 24 подофицери, припадници на единиците на Армијата на Република Македонија. Низ процесот на планираната обука на Методичкиот курс подофицерите стекнаа знаења кои понатаму ќе ги применуваат во…

Кондиционо рекреативен марш на старешините и цивилните лица од командата на Команда за обука и доктрини

Старешините и цивилните лица од командата на Команда за обука и доктрини (КОД) и Центарот за изработка на доктрини, правила, упатства и научени лекции реализираа кондиционен рекреативен марш. Маршот е планска активност согласно Годишниот план и календарот за обука на КОД за 2014 година. Целта на кондиционо – рекреативниот марш е одржување на физичката подготвеност…

Главниот подофицер на Националната гарда на Вермонт главен наредник Тоби Квик во посета на Командата за обука и доктрини

На ден 23.09.2014 година Командата за обука и доктрини (КОД) ја посети Главниот подофицер на Националната гарда (НГ) на Вермонт главен наредник Тоби Квик придружуван од Главниот подофицер на АРМ главен наредник Драган Стојановски и главните подофицери од првопотчинетите единици на ГШ на АРМ. Делегацијата ја пречека главниот подофицер на КОД главен наредник Љупчо Стојков…

Почеток на Методички курс за обука на подофицери

На 3-ти септември 2014 година во Центарот за индивидуална обука кој е во состав на Командата за обука и доктрини започна Методички курс за обука на подофицери. Слушатели на курсот се 27 подофицери од единиците на Армијата на Република Македонија. Целта на Методичкиот курс за подофицери е да обезбеди осовременување на формите, облиците и начините…

Почеток на Борбено штабен курс

На 27 Август 2014 година во Центарот за индивидуална обука кој е во состав на Командата за обука и доктрини, започна Борбено штабен курс за подофицери. Курсот ќе го посетуваат 20 подофицери, припадници од единиците на АРМ. Целта на Борбено штабниот курс за подофицери е преку реализацијата на планираната обука слушателите да се обучат и…

Одбележан Денот на АРМ во касарната „Алексо Демниевски-Бауман“ Велес

По повод Денот на Армијата на Република Македонија „18-ти Август“ во касарната „Алексо Демниевски-Бауман“ се одржа свечен собир на вработените. На свечениот собир присуствуваа сите вработени во касарната и поканети гости од локалната самоуправа, државните институции и здруженија на Велес. Пред почетокот на свеченоста по повод Денот на АРМ делегација предводена од командантот на Командата…

Припадниците на Команда за обука и доктрини меѓу граѓаните

Во рамките на активностите за одбележување на Денот на АРМ „18-ти Август“ Команда за обука и доктрини (КОД) по втор пат организира и реализира активност надвор од касарната „Алексо Демниевски – Бауман“ под името „Отворена канцеларија на КОД“. Припадници од КОД облечени во сите видови униформи и различен состав: офицери, подофицери, војници и граѓани на…

Хуманитарна акција во Командата за обука и доктрини

Денес 14 Август во касарната „Алексо Демниевски-Бауман”, Велес Командата за обука и доктрини (КОД) ги предаде собраните средства од доброволната хуманитарна акција на вработените . Хуманитарната акција во собирање облека обувки и школски прибор е составен дел од планските активности со кои КОД го одбележува Денот на Армијата на Република Македонија „18-ти Август“ . 15…