Питомец Бехар Мамути најдобар млад спортист за град Скопје за 2014 година

Денес 23 Декември 2014 година на церемонијата за прогласување на најдобри спортисти за 2014 година на град Скопје за најдобар млад спортист за 2014 година е прогласен Бехар Мамути, питомец од втора година на Центарот за обука на питомци. Питомецот Мамути е член на армискиот боречки клуб „18-ти Август“ – Скопје каде што активно тренира.…

Тромесечен брифинг за обука и Тромесечно реферирање за состојбата на поддршката на КОД во изградбата на борбената готовност на АРМ

На ден 16.12.2014 година во касарната „Алексо Демниевски-Бауман “ во Велес пред командантот на Команда за обука и доктрини (КОД) полковник Љупчо Костовски, во присуство на целокупниот штаб од командата, командантите на потчинетите единици и началникот на Центарот за странски јазици презентираа за состојбите во единиците, степенот на борбената готовност, состојбата со персонал, одржувањето на…

Заврши Примарниот курс за лидери

Денес 5 Декември во Центарот за индивидуална обука заврши примарниот курс за лидери. Курсот го завршија 45 (четириесет и пет) слушатели професионални војници на Армијата на Република Македонија. Во текот на курсот професионалните војници се оспособија за работа во единиците како лидери на тимови – десетари, кои успешно ќе командуваат со тимовите, со што се…

Заврши курсот за прв подофицер во чета

Денес 3-ти декември 2014 година во Центарот за индивидуална обука заврши Курсот за прв подофицер во чета.Курсот го завршија седумнаесет подофицери на Армијата на Република Македонија. Целта на овој курс е запознавање со должностите и одговорностите на првиот подофицер во чета. Низ процесот на планираната обука на курсот, подофицерите слушатели се стекнаа со знаења за:реализација…

Заклетва на војниците на доброволно служење на воениот рок

Денес во касарната „Алексо Демниевски-Бауман”, Велес се реализира воена свеченост по повод давањето заклетва на војниците на доброволно служење на воениот рок од генерацијата „Октомври“ 2014 година. На свеченоста присуствуваа Министерот за одбрана на РМ г-дин Зоран Јолевски, Заменикот на НГШ на АРМ генерал-потполковник Насер Сејдини, бригадниот генерал Стојан Димчов, бригадниот генерал Павле Арсоски, претставници…

Започна курсот за прв подофицер во чета

На 04 Ноември 2014 година во Центарот за индивидуална обука од Команда за обука и доктрини, започна Курс за прв подофицер во чета. Слушатели на курсот се подофицери од единиците на Армијата на Република Македонија. Целта на овој курс е да се идентификуваат должностите и одговорностите на првиот подофицер околу реализацијата и надгледувањето на индивидуалната…

Посета на Команда за обука и доктрини од страна на командантот на Команда за обука и доктрини на косовските безбедносни сили на Р. Косово

На 29 и 30 октомври, Командата за обука и доктрини (КОД) ја посети висока воена делегација од косовските безбедносни сили на Република Косово, предводена од командантот на Команда за обука и доктрини, бригаден генерал Енвер Цикаќи. Посетата се одвива во рамките на планот за билатерална соработка на Армијата на Република Македонија со Република Косово. Согласно…

Пристигна нова генерација војници на доброволно служење на воениот рок

На 27 Октомври во касарната „Алексо Демниевски – Бауман“, Велес во Центарот за индивидуална обука пристигнаа 230 лица, кои идните три месеци ќе бидат составен дел од Армијата на Република Македонија. Меѓу нив има 14 припаднички од женскиот пол кои имаат желба да бидат војници. Ова е дваесет и четврта генерација војници кои доброволно ќе…

Во Центарот за одгледување и дресура на кучиња завршија курсeвите за обука на службени кучиња

Во Центарот за одгледување и дресура на кучиња (ЦОДК) во периодот од 06-17 Октомври истовремено се реализираа: Курс за обука за водачи на службени кучиња на службени лица од Министерството за внатрешни работи (МВР) и редресура на службени кучиња од заштитно-патролна категорија и Курс за обука на службени лица од МВР за водачи на службени…