Организирање на спортски натпревари во КОД

На ден 30.07.2015 Командата за обука и доктрина (КОД) реализираше спортски натпревари во рамките на реализација на активностите за одбележување на 18 ти Август- Денот на Армијата на Република Македонија. Спортските натпревари се одржани во дисциплините шах и пинг-понг чија реализација беше во касарната „Алекса Демниевски–Бауман“ и дисциплината мал фудбал која е спроведена во спортската…

Обука на вода и пливање на питомците од Центарот за обука на питомци (ЦОП)

Во периодот од 10.07. до 27.07. во реонот на Радожда, Охридско езеро, се реализира обука на вода и пливање со питомците од 1. наставна група (2. година) од Центарот за обука на питомци. За време на обуката питомците успешно ги совладаа и усовршија разните техники на пливање, нуркање, скокови и вртење во вода. Особено предизвикувачки…

Доброволно дарување на крв во КОД

На 10 јули 2015 година во Командата за обука и доктрини (КОД) успешно е реализирана крводарителна акција при што се собрани 79 единици на крв. Со акцијата, како и со многуте други организирани во изминатиот период во АРМ, се продолжува соработката со Црвениот крст на Република Македонија. Припадниците на КОД од касарната „Алексо Демниевски –…

Завршеток на стационарното логорување на питомците во АП „Криволак“

На армискиот полигон „Криволак“ заврши уште едно стационарно логорување на питомците од I и II наставна група од Центарот за обука на питомци. За време на логорувањето беше реализирана општа воена обука како и повеќе видови на гаѓања со лично вооружување согласно со Годишниот план календар за обука. Целите на обуката беа постигнати во целост:…

Свечена заклетва на војниците на 26-та генерација војници на доброволно служење на воениот рок

Денес 03.07.2015 година во касарната „Алексо Демниевски – Бауман” во Велес, се одржи воена свеченост по повод давањето заклетва на војниците на доброволно служење на воениот рок од генерацијата „Јуни“ 2015 година. Заклетва дадоа 123 војници меѓу кои 6 (шест) припаднички од понежниот пол. Ова е дваесет и шеста генерација војници кои доброволно го служат…

Пристигна нова генерација војници на доброволно служење на воениот рок

На 23 јуни 2015 година во касарната „Алексо Демниевски – Бауман“ во Велес, пристигна нова генерација војници на доброволно служење на воениот рок од сите краеви на нашата држава. Ова е дваесет и шеста генерација војници кои идните три месеци доброволно ќе го служат воениот рок во рамките на Командата за обука и доктрини. Командата…

Практична настава со питомците за време на стационарно логорување на АП „Криволак“

Согласно Годишниот План календар за обука на АРМ за 2015 година, на АП „Криволак“, отпочнато е со реализацијата на општа воена обука со питомците од I и II наставна група од Центарот за обука на питомци. Практичната настава со питомците има за цел оспособување и усовршување во тактичките работи и постапки на ниво поединец/тим и…

Тромесечен брифинг за обука и Полугодишно реферирање за состојбата на поддршката на КОД во изградбата на борбената готовност на единиците на АРМ

Денес 17.06.2015 година во Центарот за индивидуална обука согласно годишниот План за обука на Команда за обука и доктрини (КОД), реализиран е тромесечен брифинг за обука (ТБО) и полугодишно реферирање за состојбата на поддршката на КОД во изградбата на борбената готовност на единиците на АРМ. Командантите и началниците на потчинетите единици на КОД, пред командантот…

Одбележување на Светскиот ден за заштита на животната средина во КОД

Припадниците на Командата за обука и доктрини (КОД) со потчинетите команди и единици го одбележаа денешниот ден 5 јуни – Светски ден за заштита на животната средина со акции за чистење и уредување на касарните. Уредувањето на разните локации беше реализирано во сите касарни на единиците на КОД во внатрешниот круг на касарните како и…