Успешна реализација на курсот за прв подофицер во чета

Во Центарот за индивидуална обука заврши Курсот за прв подофицер во чета. Овој курс е дел од годишната програма за обука на Командата за обука и доктрини за 2015 година и истиот успешно го завршија 15 (петнаесет) подофицери припадници на Армијата на Република Македонија, меѓу кои и една припадничка од понежниот пол. Целта на курсот…

Акција на доброволно дарување на крв во касарната „Алексо Демниевски Бауман“ Велес

Во касарната „Алексо Демниевски Бауман“ во Велес се спроведе акција за доброволно дарување на крв. Својата хуманост во акцијата освен припадниците на единиците кои се лоцирани во касарната, ја покажаа и војниците на доброволно служење на воен рок. Акцијата на која беа дарувани 80 крвни единици се реализира во организација на екипа од институтот за…

Дваесет и седмата генерација војници на доброволно служење на воениот рок дадоа свечена заклетва

Денес, 06.11.2015 година во касарната „Алексо Демниевски-Бауман”, Велес се реализира воена свеченост на која дваесет и седмата генерација војници кои доброволно го отслужуваат воениот рок дадоа свечена заклетва. Оваа генерација брои 139 војници, од кои 14 се припаднички од понежниот пол. По повод свеченоста, на заклетвата присуствуваа: Државниот секретар на МО, г-ѓа Елизабета Чуповска Ристова;…

Инспекциски тим на специфицирана област согласно „Виенски документ 2011“ во КОД

Денес, на 15 Октомври 2015 година во Командата за обука и доктрини (КОД) реализирана е инспекција на специфицираната област согласно одредбите на „Виенски документ 2011“ од страна на инспекторски тим на ВС на Република Португалија со гостин инспектор на ВС од Кралството Белгија и ВС на САД. За време на престојот во КОД, инспекторскиот тим…

Примопредавање на должност командант на ЦИО

Денес, 23 Септември 2015 година (среда), во касарната „Алексо Демниевски Бауман“ во Велес се одржа свеченост по повод примопредавањето на должност командант на Центарот за индивидуална обука (ЦИО) во Командата за обука и доктрини (КОД). Должноста командант на ЦИО од потполковник Агрон Незири ја прими потполковник Газменд Абдиу. Потполковникот Газменд Абдиу досега ја извршуваше должноста…

Посета на Командата за обука и доктрини од страна делегација на Вооружените сили на Обединетото Кралство

На ден 21 и 22.09.2015 година во Командата за обука и доктрини во Велес и Центарот за поддршка на обуката во Криволак е реализирана официјална посета од страна на делегација на Вооружените сили на Обединетото Кралство, во состав: потполковник Ричард Пери, одбранбено аташе на ОК и потполковник Грахам Шенон, Командант на првиот кралски Ирски полк.…

Тромесечен брифинг за обука за трето тромесечје и реферирање за состојбата на поддршката на КОД во изградбата на борбената готовност на АРМ

Денес 15.09.2015 година во Центарот за обука на питомци во касарната „Гоце Делчев“ во Скопје, согласно годишниот План за работа на Команда за обука и доктрини (КОД), беше реализиран тромесечен брифинг за обука (ТБО) и тромесечно реферирање за состојбата на поддршката на КОД во изградбата на борбената готовност на АРМ. Пред Командантот на КОД полковник…

Одбележан Денот на АРМ во касарната „Алексо Демниевски – Бауман“ Велес

На ден 17.08.2015 година во касарната „Алексо Демниевски – Бауман“ во Велес се одржа свечен собир на вработените по повод одбележување на 18 Август – Денот на АРМ. На свечениот собир присуствуваа вработени во касарната, претставник од ГШ на АРМ и поканети гости од локалната самоуправа, државните институции и здруженија на Велес. Собирот беше последната…

Хуманитарна акција во Командата за обука и доктрини

Денес, 12 Август, Командата за обука и доктрини (КОД) успешно реализираше доброволна хуманитарна акција и собраните средства од вработените ги предаде на подрачните единици на организацијата на Црвен Крст. Оваа хуманитарна акција за собирање облека, обувки и училиштен прибор е уште една од низата плански активности со кои КОД го одбележува Денот на Армијата на…