Во генералштабот одржана средба на генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски со генерал Христос Христодолу

Началникот на генералштабот на националната одбрана на Грција, генерал Христос Христодолу кој се наоѓа во кратка посета на Република Северна Македонија по повод одбележување на Денот на НАТО, денес престојуваше во Министерството за одбрана и Генералштабот, каде оствари одвоени средби со министерката за одбрана Радмила Шекеринска и со началникот на генералштабот генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски. На…

Средба на началникот на генералштабот со заменик на командантот на Командата на Здружени сили на НАТО во Брунсум

Заменик на командантот на Командата на Здружени сили на НАТО во Брунсум, генерал потполковник Стјуарт Скејтс денес оствари средба со началникот на генералштабот на армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски. На средбата се разговараше за соработка со Командата на Здружени сили на НАТО во Брунсум, процесот на пристапување на нашата земја во НАТО и достигнатата интероперабилност на…

Одбележување на Денот на 1 механизирана пешадиска бригада

Првата механизирана пешадиска бригада која е најголемата борбена единица во армијата, во чии редови се наоѓаат припадници од повеќе родови, со воена свеченост во касарната „Страшо Пинџур“ во Петровец, го одбележа денот на единицата. Началникот на генералштабот, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски обраќајќи се пред стројот на припадниците од бригадата честитајќи им го празникот истакна дека генералштабот…

Средба на началникот на генералштабот со Амбасадорот и одбранбено аташе на Република Полска

Во рамки на билатералните меѓуармиски активности, денес Началникот на генералштабот, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски оствари средба со потполковник Марек Вармински, нерезидентно одбранбено аташе на Република Полска и Н.Е Војциех  Тицињски, вонреден и ополномоштен амбасадор на Република Полска во Република Северна Македонија. На средбата, која доаѓа по посетата на генералот Ѓурчиновски на полските вооружени сили во февруари,…

Работна посета на генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски на албанските вооружени сили

Началникот на генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, денес и утре на покана од началникот на генералштабот на албанските вооружени сили , бригаден генерал Бардил Колчаку, престојува во работна посета на албанските вооружени сили. Во склоп на посетата, генералот Ѓурчиновски во текот на утрешниот ден ќе присуствува на воената свеченост во Тирана по повод прославата…

Обука и размена на искуства од доменот на комуникациски и информациски системи со НАТО мобилен тренинг тим

Согласно планот за обука со НАТО, во периодот од 25.03 до 28.03.2019 година во Домот Армијата се  одржа обука за Комуникациски и информациски системи (КИС)  со НАТО мобилен тренинг тим (МТТ). На обуката учествуваат офицери од родот врски од командите и единиците на Армијата.   Тренинг тимот од НАТО  презентираше  способности, планирање, искуства, научени лекции…

Работна посета на началникот на ГШ на Вооружените сили на Обединетото Кралство

Началникот на генералштабот, генерал потполковник Васко Ѓурчиновски, кој се наоѓа во работна посета на Вооружените сили на Обединетото Кралство, денес престојуваше во Министерството за одбрана каде оствари средби со заменик на началникот на здружениот штаб на одбраната на Обединетото Кралство, генерал, Сер, Гордон Месинџер и со Директорот на Евроатланската безбедност, г-дин Ник Гур. За време…

Прва годишна конференција за планирање на обуката во 2020 година

Согласно годишниот календар за обука, денес во организација на секцијата за обука и вежби Ј-7 на Генералштабот на Армијата се одржа првата годишна конференција за планирање на обука во Армијата во текот на 2020 година. На конференцијата потчинетите команди и единици ги искажуваат планираните активности за изведување на обука и вежби за 2020 година, а…