Припадниците на АРМ уште еднаш ја покажаа хуманоста

Во рамките на програмата за одбележување на „18-ти Август“ – Денот на АРМ на ден 12.08.2013 година во касарната „Боро Менков“ Куманово, 13.08.2013 година во касарната „Н. Х. Страшо Пинџур“ Петровец, 15.08.2013 година во касарната „Илинден“ Скопје и 19.08.2013 година во касарната „Јане Сандански“ Штип, ќе се реализира акција за доброволно дарување на крв од…

Државно екипно првенство во планинско трчање „Славеј Планина“

На ден 10-ти Август (сабота) на Славеј Планина со почеток во 09:30 часот ќе се реализира Државното екипно првенство во планинско трчање „Славеј Планина“. Активноста е во организација на Армијата на Република Македонија, а истата е во координација со Атлетската федерација на Македонија (АФМ) и ќе се одвива според бараните дисциплините на АФМ. Учество ќе…

Резултати од финалните натпревари во рамките на програмата за одбележување на „18-ти Август“ – Денот на АРМ

Во текот на денешниот ден завршија финалните натпревари во рамките на програмата за одбележување на „18-ти Август“ – Денот на АРМ, кои се одвиваа на Воениот стадион во Скопје. Постигнати се следните резултати: Фудбал: 1 место: полк за Специјални Операции 2 место: Центар за Електронско Извидување 3 место: Здружено Оперативна Команда Кошарка: 1 место: полк…

Одиграни финалните спорстки наптревари по повод Денот на АРМ

Во текот на денешниот ден, 7-ми август, во рамките на програмата за одбележување на „18-ти Август“ – Денот на АРМ, на Воениот стадион во Скопје со почеток во 09:30 часот се одржуваат финалните натпревари во фудбал, кошарка, одбојка, пинг-понг, шах и крос–кантри. „Спортот нека ве зближува, а во натпреварите нека победат најдобрите“, беше главната порака…

Армијата спортува за Денот на АРМ

Утре, 7-ми август во рамките на програмата за одбележување на „18-ти Август“ – Денот на АРМ, на Воениот стадион во Скопје со почеток во 09:30 часот ќе се одржат финалните натпревари во кошарка, одбојка, фудбал, пинг-понг, шах и крос – кантри. На постројување на спортските екипи за финалните натпревари пригоден говор ќе одржи и Началникот…

Обука за обезбедување на високи воени раководители

Денес 01-ви Август на стрелиштето „Стенковец“ се реализира завршната вежба во обезбедување на високи воени раководители. Оваа вежба е завршница на успешната тринеделна заедничка обука помеѓу баталјонот за Специјални Намени од составот на полкот за специјални операции и Вооружените сили на Република Турција. Заедничката обука и размената на искуствата која се реализираше е дел од…

Промоција на питомци во Воената Академија

Денеска, 31 јули 2013, 34 питомци од 13-тата класа, беа промовирани во потпоручници и идни офицери. Оваа класа е прва што ја завршува воената академија „Михајло Апостолски“, по нејзиното рестартирање во 2009-та година. На свеченоста присуствуваа Претседателот и врховен командант на Армијата на Република Македонија, Др. Ѓорге Иванов, Министерот за Одбрана господин Талат Џафери, Началникот…

Врховниот командант на вооружените сили д-р Ѓорге Иванов ја пушти во употреба веб страницата на АРМ

Денес, 30-ти јули 2013 година, Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на Вооружените сили д-р Ѓорге Иванов, во рамките на работната посета на Канцеларијата за врски на НАТО во Република Македонија, ги посети Министерството за одбрана и Генералштабот на АРМ. Претседателот Иванов кој на платото пред МО и ГШ на АРМ беше пречекан со…

АРМ ги извежба Стандардно оперативните процедури (СОП) за поддршка на НАТО силите на Косово (КФОР) во случај на итна медицинска евакуација (МЕДЕВАК)

Денес, 24–ти јули, извршена е проверка на Стандардно оперативните процедури (СОП) на АРМ за поддршка на НАТО силите на Косово (КФОР) во случај на итна медицинска евакуација (МЕДЕВАК). Проверката се реализираше во согласност со пропишаните процедури кои важат за оваа активност, а истата беше изведена во касарната „Илинден“, Скопје и во дел од единиците на…