Успешно изведен првиот Новогодишен концерт на Воениот оркестар на АРМ

Синоќа, 17-ти декември 2013 година, Воениот оркестар на АРМ во Домот на АРМ во Скопје го изведе Новогодишниот концерт. На концертот присуствуваа: Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески, генералите на АРМ, клучниот персонал во Министерството за одбрана и ГШ на АРМ, припадници од сите команди и единици на АРМ и дел од воените…

Состанок на началниците на Ј2 секциите на АРМ и војската на Црна Гора

Во рамките на Планот за билатерална соработка со Црна Гора за 2013 година, во периодот од 11 до 13 декември 2013 година, во Република Македонија, ќе се реализира „Состанок на началници на Ј-2 секции“. На активноста ќе учествуваат претставници од Ј-2 секциите од Генералштабот на Армијата на Република Македонија и од Генералштабот на Војската на…

Посета на НГШ на АРМ на гарнизонот Кичево

Началникот на Генералштабот на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески, денес (11-ти декември), го посети гарнизонот Кичево. Посетата на началникот на ГШ на АРМ на касарната „Чеде Филиповски-Даме“ во Кичево и обиколката на складот Челопеци се одвиваат во рамките на планот за обиколка на гарнизоните на АРМ, кој започна да се реализира на почетокот од месец октомври,…

Обука, размена на искуства и стекнати знаења со мобилниот тим од Неапол

Во период од 2 до 6 декември 2013 година во Командата за обука и доктрини во Велес, Здружен мобилен тим за обука на подофицери (ЈМТТ) од Здружената командата на сојузничките сили во Неапол, организираше Работилница за лидерство во мултинационална средина. На работилницата на која учествуваа 15 (петнаесет) подофицери од Армијата на Република Македонија кои се…

Посета на Командантот на СЕЕБРИГ на НГШ на АРМ

Денес, 29 ноември, Командантот на СЕЕБРИГ, бригаден генерал Хакан Есер, оствари средба со Началникот на Генералштабот на АРМ, генерал-потполковник Горанчо Котески и со Министерот за Одбрана на Република Македонија господин Талат Џафери. Бригадниот генерал Хака Есер, во период од 27-ми до 30-ти ноември ја предводи делегацијата од СЕЕБРИГ која ќе изврши евалуација на нашите единици…

Обиколка и контрола на НГШ на АРМ на полкот за Специјални Операции и баталјонот на Воена Полиција

Началникот на Генералштабот на Армијата на Република Македонија, генерал – потполковник Горанчо Котески денес, 28-ми ноември изврши обиколка и контрола на полкот за Специјални Операции и баталјонот на Воена Полиција. При обиколката беа согледани условите за живот и работа во командите и единиците, како и нивото на борбена готовност на истите. Од извршената контрола беше…

Армијата на Република Македонија во акцијата „Ден на дрвото“

Денес, 27 ноември припадниците на АРМ активно се вклучија во 12 -тата акција ,,Ден на дрвото – засади ја својата иднина!“. Врз основа на извршената координација со координативното тело на акцијата, 250- те припадника на АРМ, водени од мотото „Засади Здравје! Засади здрава иднина“,  се ангажираа на следните локации: во Скопје, во реонот Мршевски рид;…

Официјална посета на командантот на КФОР на ГШ на АРМ

Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески денес (25-ти ноември) се сретна со командантот на КФОР генерал-мајор Салваторе Фарина кој престојуваше во официјална посета на ГШ на АРМ. На средбата во ГШ на АРМ се разговараше за безбедносната состојба во регионот, можностите за унапредување на соработката со силите на КФОР, како и размена на…

Учество на НГШ на АРМ на 17-тата Конференција на началниците на генералштабовите од армиите на земјите-членки на Јадранската група

Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески, учествува на 17-тата Конференција на началниците на генералштабовите од армиите на земјите-членки на Јадранската група која се одржува од денес до 22-ри ноември во Сараево, Република Босна и Херцеговина. Домаќин на Конференцијата е началникот на Здружениот Штаб на Вооружените сили на Босна и Херцеговина, генерал-мајор Анто Јелеч,…