Посета на Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на вооружените сили, Н.Е. д-р Ѓорге Иванов на Командата за обука и доктрини

Денес (1-ви јануари), Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на вооружените сили, Н.Е. д-р Ѓорге Иванов, по повод новогодишните празници, ги посети припадниците на Командата за обука и доктрини на АРМ во касарната „Алекса Демниевски-Бауман“ во Велес, каде беше придружуван од Началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Горанчо Котески. Честитајќи им ја Новата 2014…

Командантот на полкот за специјални операции на АРМ унапреден во чин бригаден генерал

Врз основа на член 18 став 1 точка 11 од Законот за одбрана, а со Указ на Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на вооружените сили, во чин бригаден генерал е унапреден полковник Васко Ѓурчиновски. Бригадниот генерал Ѓурчиновски во неговата кариера успешно извршувал повеќе високи должности почнувајќи од командир на чета во полкот за…

Доделени новогодишни пакетчиња на воениот дел од аеродромот „Александар Велики“

Денес, 28-ти декември (сабота), во организација на припадниците на воздухопловната бригада (вбр) на АРМ и Синдикатот на вработените во Министерството за одбрана, на воениот дел од аеродромот „Александар Велики“ во касарната „Страшо Пинџур“ во Петровец, се одржа церемонија за поделба на новогодишни пакетчиња на децата од загинатите и починати припадници на вбр, како и на…

Успешна презентација на новата службена униформа на АРМ

Денес, (24-ти декември) во Домот на АРМ во Скопје, се изврши презентација на новата службена униформа на АРМ, на која присуствуваа: Министерот за одбрана Талат Џафери, Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески, клучниот персонал од МО и ГШ на АРМ, претставници од Кабинетот на Претседателот на Република Македонија, пензионираните генерали на АРМ и…

Истрајност, упорност, посветеност и лојалност како услови за остварување на силната желба да се биде дел од АРМ

Една од вредностите по кои се водат припадниците на полкот за Специјални Операции при извршувањето на своите задачи е истрајноста. Пример за упорност и желба да се достигне сонот е секако и потпоручникот Роберт Иванов. Патот за остварување на сонот да се биде припадник на полкот за Специјални Операции го започнал уште далечната 2001 година…

Успешна организација на седмиот Новогодишен крос-кантри на АРМ

Денес, (20-ти декември) во касарната ,,Кузман Јосифовски – Питу“ во Тетово, во организација на Генералштабот на АРМ и Меѓународниот совет за воени спортови на АРМ се одржа седмиот традиционален Новогодишен крос-кантри. На Новогодишниот крос-кантри учествуваа над сто натпреварувачи од сите команди и единици на АРМ, припадници на контигнетот за мисијата ИСАФ и атлетичари од Атлетската…

Седми Новогодишен крос-кантри на АРМ во касарната „Кузман Јосифовски – Питу“ во Тетово

Утре, (20-ти декември) со почеток во 10.30 часот во касарната „Кузман Јосифовски – Питу“ во Тетово, во организација на Генералштабот на АРМ и Меѓународниот совет за воени спортови на АРМ ќе се одржи седмиот традиционален Новогодишен натпревар во крос-кантри. На Новогодишниот крос-кантри ќе учествуваат околу сто натпреварувачи од сите команди и единици на АРМ, припадници…

Средба на Главниот подофицер на АРМ со Главниот подофицер на командата на САД за Европа

Денес, 18-ти декември 2013 година, Главниот подофицер во АРМ наредник Драган Стојановски оствари официјална средба со Главниот подофицер на Командата на САД за Европа (EUCOM) наредник Дејвид Девенпорт. Наредникот Девенпорт заедно со Главниот подофицер на АРМ беше примен од Заменикот на НГШ на АРМ генерал-потполковник Насер Сејдини. Целта на посетата на Главниот подофицер на Командата…

Успешно изведен првиот Новогодишен концерт на Воениот оркестар на АРМ

Синоќа, 17-ти декември 2013 година, Воениот оркестар на АРМ во Домот на АРМ во Скопје го изведе Новогодишниот концерт. На концертот присуствуваа: Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески, генералите на АРМ, клучниот персонал во Министерството за одбрана и ГШ на АРМ, припадници од сите команди и единици на АРМ и дел од воените…