Со свечено отворање започна вежбата „Македонски Блесок-10“

Денес, 7 април 2014 година, во Центарот за поддршка на обуката (ЦПО) „Пепелиште“ започна теренската вежба „Македонски Блесок-10“. На чинот на свеченото отварање присуствуваа Заменикот на командантот на Здружената Оперативна Команда бригаден генерал Мухамет Рацај и командантот на 1.механизирана пешадиска бригада, бригаден генерал Павле Арсоски. На отварањето обраќајќи се пред учесниците на вежбата бригадниот генерал…

Брифинг за представниците на медиумите по повод вежбата „Македонски блесок 10“

Денес, 3-ти април (четврток) во Генералштабот на АРМ се одржа брифинг за претставниците на медиумите по повод одржувањето на теренската вежба „Македонски Блесок-10“ која ќе се изведува на Армискиот полигон „Криволак“ и Центарот за обука (ЦО) „Пепелиште“ во периодот од 05 до 12.04.2014 година. На брифингот присуствуваа: командантот на Здружената оперативна команда (ЗОК) на АРМ…

Посета на воено-медицинскиот центар од страна на експертски тим на НАТО

Денес и утре, експертски тим на НАТО се наоѓа во официјална посета на Регионалниот Медицински тренинг центар (РМТЦ) кој е во формацискиот состав на Воено-медицинскиот центар (ВМЦ) на АРМ. Целта на посетата, е гостите од Алијансата да се запознаат со структурата, капацитетите, персоналот и наставните планови и програма за обука во РМТЦ. Од страна на…

Годишна конференција за обука на АРМ

Денес, (25-ти март 2014 година) во Домот на АРМ во Скопје, во организација на ГШ на АРМ се одржа конференција за обука на АРМ. Конференцијата ја отвори Директорот на ГШ на АРМ генерал-мајор Димче Петровски кој го нагласи значењето на оваа конференција, на која потчинетите команди и единици до ГШ на АРМ ги искажуваат буџетските…

Работилница за медиа тренинг со подофицерите за односи со јавноста

Од денес до 28-март 2014 година во Регионалниот центар за односи со јавноста (РЦОЈ) на Министерството за одбрана, ќе се реализира работилница за медиа тренинг-основно ниво со подофицерите за односи со јавноста во потчинетите команди и единици на ГШ на АРМ. На работилницата, подофицерите кои се задолжени за односите со јавноста во баталјоните, ќе се…

Посета на министерот за одбрана и началникот на ГШ на АРМ на курсот за основна борбена обука во ЦО „Пепелиште“

Министерот за одбрана Талат Џафери и Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески, денес во Центарот за обука (ЦО) „Пепелиште“ ги посетија новопримените професионални војници на АРМ, кои се наоѓаат на Курс за основна борбена обука. За време на посетата, Министерот за одбрана и НГШ на АРМ, ги согледаа условите за живот и работа…

Екипата на полкот за специјални операции победник на седмото првенство во крос-кантри трчање на АРМ

Денес (19-ти март 2014 година) во касарната „Чеде Филипоски – Даме“ во Кичево, во организација на Генералштабот на АРМ се одржа седмото првенство во крос-кантри трчање на АРМ. Кросот се одржа на посебно уредена патека во во рамките на автодромот во касарната во Кичево, а се трчаше на 10 km во машка и на 5…

Посета на НГШ на АРМ на ЗОК и гарнизонот Куманово

Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески денес ја посети Здружената оперативна команда (ЗОК) на АРМ и гарнизонот Куманово. Целта на посетата беше согледување на подготовките за претстојната вежба „Македонски Блесок-10“ на која ќе биде извршено НАТО оценување, ниво-2 на средната пешадиска баталјонска група (спбг). НГШ на АРМ беше информиран од страна на командантот…

Во касарната „Алексо Демниевски-Бауман” во Велес се одржа свечена заклетва на војниците на доброволно служење на воениот рок

Денес, во касарната „Алексо Демниевски-Бауман” во Велес, се одржа свеченост по повод давање заклетва на војниците на доброволно служење на воениот рок од упатниот контингент „Февруари-2014“. На свеченоста по повод давање заклетва на војниците на доброволно служење на воениот рок присуствуваа: Министерот за одбрана Талат Џафери, Заменикот на началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Насер…