Продолжи оценувањето на СПБГ и ЛМБ

Денес, 10 април 2014 година (четврток) продолжи оценувањето на декларираната Средната Пешадиска Баталјонска Група (СПБГ) и Лесната Маневарска Болница (ЛМБ) на армискиот полигон (АП) „Криволак“ со што вежбата „Македонски Блесок 10“ влезе во завршна фаза. Денот започна со поставување на набљудувачница, кордон и пребарување на непријателското село и поседнување на борбени позиции за гаѓање на…

Вежба „Македонски Блесок-10“ – оценување на СПБГ и ЛМБ

Денес, 09 април 2014 година, во раните утрински часови, декларираната Средна Пешадиска Баталјонска Група (СПБГ) успешно изврши марш од касарната „Боро Менков“ во Куманово до армискиот полигон (АП) „Криволак“ и изведе офанзивни операции во реонот на „Џидимирци“, како една од првите борбени постапки со која започна оценувањето на оваа единица, согласно Концептот за оперативни способности…

НГШ на АРМ му додели Златна значка на Армијата за партнерство, координација и соработка на Главниот подофицер на НГ на Вермонт

Денес, 8-ми април (вторник), Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески му додели Златна значка на Армијата за партнерство, координација и соработка на Главниот подофицер на Националната гарда (НГ) на Вермонт, главен наредник Форест Глаџет. Одликувањето на Главниот подофицер на НГ на Вермонт, беше доделено во присуство на одбранбеното аташе на САД во Република…

Оценување на мирновремена локација во рамките на вежбата „Македонски Блесок-10“

Денес, 08 април 2014 година, на Армискиот Полигон Криволак, започна НАТО оценувањето – Ниво 2 на Средната пешадиска баталјонска група (СПБГ) и Леснaта маневарска болница – Ниво 2 (ЛМБ) во рамките на вежбата „Македонски блесок-10“. Активноста започна со оценување во мирновременски услови во гарнизоните: Скопје, Петровец, Прилеп, Штип и Куманово која се реализираше во текот…

Со свечено отворање започна вежбата „Македонски Блесок-10“

Денес, 7 април 2014 година, во Центарот за поддршка на обуката (ЦПО) „Пепелиште“ започна теренската вежба „Македонски Блесок-10“. На чинот на свеченото отварање присуствуваа Заменикот на командантот на Здружената Оперативна Команда бригаден генерал Мухамет Рацај и командантот на 1.механизирана пешадиска бригада, бригаден генерал Павле Арсоски. На отварањето обраќајќи се пред учесниците на вежбата бригадниот генерал…

Брифинг за представниците на медиумите по повод вежбата „Македонски блесок 10“

Денес, 3-ти април (четврток) во Генералштабот на АРМ се одржа брифинг за претставниците на медиумите по повод одржувањето на теренската вежба „Македонски Блесок-10“ која ќе се изведува на Армискиот полигон „Криволак“ и Центарот за обука (ЦО) „Пепелиште“ во периодот од 05 до 12.04.2014 година. На брифингот присуствуваа: командантот на Здружената оперативна команда (ЗОК) на АРМ…

Посета на воено-медицинскиот центар од страна на експертски тим на НАТО

Денес и утре, експертски тим на НАТО се наоѓа во официјална посета на Регионалниот Медицински тренинг центар (РМТЦ) кој е во формацискиот состав на Воено-медицинскиот центар (ВМЦ) на АРМ. Целта на посетата, е гостите од Алијансата да се запознаат со структурата, капацитетите, персоналот и наставните планови и програма за обука во РМТЦ. Од страна на…

Годишна конференција за обука на АРМ

Денес, (25-ти март 2014 година) во Домот на АРМ во Скопје, во организација на ГШ на АРМ се одржа конференција за обука на АРМ. Конференцијата ја отвори Директорот на ГШ на АРМ генерал-мајор Димче Петровски кој го нагласи значењето на оваа конференција, на која потчинетите команди и единици до ГШ на АРМ ги искажуваат буџетските…

Работилница за медиа тренинг со подофицерите за односи со јавноста

Од денес до 28-март 2014 година во Регионалниот центар за односи со јавноста (РЦОЈ) на Министерството за одбрана, ќе се реализира работилница за медиа тренинг-основно ниво со подофицерите за односи со јавноста во потчинетите команди и единици на ГШ на АРМ. На работилницата, подофицерите кои се задолжени за односите со јавноста во баталјоните, ќе се…