Одбележување на Денот на 1 механизирана пешадиска бригада

Првата механизирана пешадиска бригада која е најголемата борбена единица во армијата, во чии редови се наоѓаат припадници од повеќе родови, со воена свеченост во касарната „Страшо Пинџур“ во Петровец, го одбележа денот на единицата. Началникот на генералштабот, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски обраќајќи се пред стројот на припадниците од бригадата честитајќи им го празникот истакна дека генералштабот…

Средба на началникот на генералштабот со Амбасадорот и одбранбено аташе на Република Полска

Во рамки на билатералните меѓуармиски активности, денес Началникот на генералштабот, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски оствари средба со потполковник Марек Вармински, нерезидентно одбранбено аташе на Република Полска и Н.Е Војциех  Тицињски, вонреден и ополномоштен амбасадор на Република Полска во Република Северна Македонија. На средбата, која доаѓа по посетата на генералот Ѓурчиновски на полските вооружени сили во февруари,…

Работна посета на генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски на албанските вооружени сили

Началникот на генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, денес и утре на покана од началникот на генералштабот на албанските вооружени сили , бригаден генерал Бардил Колчаку, престојува во работна посета на албанските вооружени сили. Во склоп на посетата, генералот Ѓурчиновски во текот на утрешниот ден ќе присуствува на воената свеченост во Тирана по повод прославата…

Обука и размена на искуства од доменот на комуникациски и информациски системи со НАТО мобилен тренинг тим

Согласно планот за обука со НАТО, во периодот од 25.03 до 28.03.2019 година во Домот Армијата се  одржа обука за Комуникациски и информациски системи (КИС)  со НАТО мобилен тренинг тим (МТТ). На обуката учествуваат офицери од родот врски од командите и единиците на Армијата.   Тренинг тимот од НАТО  презентираше  способности, планирање, искуства, научени лекции…

Работна посета на началникот на ГШ на Вооружените сили на Обединетото Кралство

Началникот на генералштабот, генерал потполковник Васко Ѓурчиновски, кој се наоѓа во работна посета на Вооружените сили на Обединетото Кралство, денес престојуваше во Министерството за одбрана каде оствари средби со заменик на началникот на здружениот штаб на одбраната на Обединетото Кралство, генерал, Сер, Гордон Месинџер и со Директорот на Евроатланската безбедност, г-дин Ник Гур. За време…

Прва годишна конференција за планирање на обуката во 2020 година

Согласно годишниот календар за обука, денес во организација на секцијата за обука и вежби Ј-7 на Генералштабот на Армијата се одржа првата годишна конференција за планирање на обука во Армијата во текот на 2020 година. На конференцијата потчинетите команди и единици ги искажуваат планираните активности за изведување на обука и вежби за 2020 година, а…

Учество на ЗНГШ во активностите за одбележување на 120 години од дипломирањето на Мустафа Кемал Ататурк на Воената гимназија во Битола

Како дел од одличната воена соработка со вооружените сили (ВС) на Република Турција, традиционално по повод одбележувањето од дипломирањето на Мустафа Кемал Ататурк на Воената гимназија во Битола, во тридневна официјална посета на нашата држава престојува делегација составена високи воени претставници и питомци од воените училишта.   Во текот на вчерашниот ден во генералштабот се…

Генералот Ѓурчиновски како дел од работната посета на САД, во Пентагон оствари средби на високо ниво

Началникот на генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, кој се наоѓа во работна посета на Соединетите Американски Држави во текот на вчерашниот ден оствари посета на Здружениот Штаб на вооружените сили на САД, во Пентагон. Во Пентагон, генералот Ѓурчиновски најпрвин оствари средба на високо ниво, меѓу кои со Директорот на Националната Гарда на Армијата на…