Посета на Началникот на Генералштабот на АРМ на Здружената Оперативна Команда

Денес, 26-ти септември, Началникот на Генералштабот на АРМ, генерал потполковник Горанчо Котески, ја посети Здружената Оперативна Команда (ЗОК). За време на посетата, генералот се запозна со текот на „Вежбата на командно место“ (ВКМ), која се одвива во Здружено оперативниот центар, кој за потребите на вежбата беше формиран во командата на ЗОК. ВКМ се реализира на…

Потполковник Станоевиќ и постар водник I класа Петковиќ за подвигот, наградени од НГШ на АРМ со Златна значка на АРМ

Вчера, (24.09.2014 година), Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески, со златна значка на АРМ ги награди потполковникот Предраг Станоевиќ од Воено-медицинскиот центар и постариот водник I класа Виктор Петковиќ од баталјонот на Воена полиција. Златна значка на Армијата, на старешините им е доделена за покажаната пожртвуваност и врвна обученост, при укажување на медицинска…

Воениот оркестар за првпат настапи пред граѓаните на Гевгелија

Синоќа, 24-ти септември 2014 година, Воениот оркестар на АРМ за прв пат со свој настап се претстави пред граѓаните на Гевгелија. На концертот кој се одржа на градскиот плоштад во Гевгелија, присуствуваа околу шестотини граѓани кои вистински уживаа во едночасовниот концерт на Воениот оркестар, кој настапи со изведба на филмска музика. Граѓаните на Гевгелија, беа…

Средба на НГШ на АРМ со нерезидентното одбранбено аташе на Република Албанија во Република Македонија

Денес, 23-ти септември 2014 година, Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески оствари средба со полковник Фиќири Хоџа, Одбранбено аташе на Република Албанија во Република Македонија. Република Албанија за прв пат назначува нерезидентно одбранбено аташе во Република Македонија, а полковникот Хоџа должноста ќе ја извршува во од Тирана, Република Албанија. На средбата, генералот Котески…

Посета на командантот на НГ на Вермонт – потврда за одличната соработка помеѓу АРМ и Вооружените сили на САД

Во рамките на тридневната официјална посета на АРМ, висока воена делегација на националната гарда (НГ) на сојузната држава на САД Вермонт, предводена од командантот на НГ на Вермонт, генерал-мајор Стивен Креј, денес беше пречекана во Генералштабот (ГШ) на АРМ, од страна на началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Горанчо Котески. За време на престојот во…

НГШ на АРМ оствари средба со штабните офицери кои ќе бидат распоредени во регионалната Команда на ИСАФ-Север

Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески, денес (2-ри септември 2014 година), оствари средба со штабните офицери од составот на АРМ, кои во наредните шест месеци ќе бидат распоредени во рамките на регионалната команда на ИСАФ-Север, во Мазар Ел Шариф, Авганистан, која е во надлежност на Вооружените сили на СР Германија. Тимот на АРМ…