Командантско извидување на клучниот персонал од Генералштабот

Како дел од планираните активности на генералштабот, во текот на изминатите два дена, дел од клучниот персонал со началникот на генералштабот, реализираше командантско извидување во зоната на одговорност на просторот од западниот дел на Републиката.   Целта на оваа активност е извидување на просторот и е дел од обуката за оперативно планирање и согледување на…

Началникот на Генералштабот на Војската на Република Словенија во посета на Армијата

Висока воена делегација на Војската на Република Словенија, предводена од началникот на Генералштабот, генерал-мајор Аленка Ерменц, која се наоѓа во официјална посета на Армијата денес престојуваше во Генералштабот (ГШ). По пречекот на делегацијата на Војската на Република Словенија, со високи воени почести, генерал-мајор Аленка Ерменц оствари средба со својот домаќин началникот на ГШ на Армијата,…

Возвратен фудбалски натпревар со екипа на Косовските безбедносни сили

На теренот во спортската сала во Куманово се реализира пријателски фудбалски натпревар помеѓу припадниците на Армијата и припадниците на Косовските Безбедносни Сили (КБС). Натпреварот го отвори командантот на Здружена оперативна команда (ЗОК), генерал-мајор Павле Арсоски кој во својот поздравен говор истакна дека овој натпревар има за цел да ги зближи припадниците од Армијата и КБС…

Одбележан Денот на Командата за обука и доктрини

Со воена свеченост во касарната „Алексо Демниевски Бауман“ припадниците на Командата за обука и доктрини (КОД) го одбележаа денот на единицата „15-ти Април“. На свеченоста покрај началникот на генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, присуствуваа и командантите на Здружената оперативна команда и полкот за специјални операции, шефот на Канцеларијата за врски на НАТО, претставници од…

Средба со претставници од НАТО Штабот за специјални операции

Во рамки на работната посета на претставници од НАТО Штабот за специјални операции на Армијата, денес во кабинетот на началникот на генералштабот, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски се одржа средба со делегацијата на штабот за специјални операции предводена од заменик на командантот, бригаден генерал Робин Стефенсон. На средбата на која присуствуваа и заменикот на началникот, генерал-мајор Азим…

Фото галерија на активностите по повод одбележување на Неделата на НАТО

Како дел од активностите за одбележување на 70-годишнината од основањето на НАТО Алијансата и нашиот напредок кон членство во НАТО, од страна на Министерството за одбрана и Генералштабот на Армијата во текот на изминатите денови се организираа и реализираа поголем број на активности во рамки на Неделата на НАТО. Централниот настан беше заедничкиот концерт кој…

Во генералштабот одржана средба на генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски со генерал Христос Христодолу

Началникот на генералштабот на националната одбрана на Грција, генерал Христос Христодолу кој се наоѓа во кратка посета на Република Северна Македонија по повод одбележување на Денот на НАТО, денес престојуваше во Министерството за одбрана и Генералштабот, каде оствари одвоени средби со министерката за одбрана Радмила Шекеринска и со началникот на генералштабот генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски. На…

Средба на началникот на генералштабот со заменик на командантот на Командата на Здружени сили на НАТО во Брунсум

Заменик на командантот на Командата на Здружени сили на НАТО во Брунсум, генерал потполковник Стјуарт Скејтс денес оствари средба со началникот на генералштабот на армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски. На средбата се разговараше за соработка со Командата на Здружени сили на НАТО во Брунсум, процесот на пристапување на нашата земја во НАТО и достигнатата интероперабилност на…