Учество на штабни логистички офицери на АРМ на „LOGEX 2015“

Во период од 04. до 15.05.2015 година во Белград, Република Србија се одржа меѓународната логистичка вежба „LOGEX 2015“ на која учествуваа десет припадници на АРМ. На вежбата, покрај логистичките штабни офицери од АРМ, учествуваа и претстваници од армиите на: Република Албанија, Босна и Херцеговина, Република Хрватска, Финска, Црна Гора, Молдавија и Кралството Шведска. Целта на…

Посета на НГШ на АРМ на Војската на Србија

Делегација на АРМ предводена од Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески престојува во тридневна официјална посета на Војската на Србија. Денес (6 мај 2015 година) во Белград, НГШ на АРМ беше пречекан со високи воени почести од Началникот на ГШ на Војската на Србија, генерал Љубиша Диковиќ. Главни теми на официјалната средба во…

Посета на НГШ на АРМ на Вооружените сили на Унгарија

Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески, денес (29 април 2015 година) во Будимпешта беше пречекан со високи воени почести од Началникот на ГШ на Вооружените сили (ВС) на Унгарија, генерал Тибор Бенко. Високата делегација предводена од НГШ на АРМ која од вчера престојува во официјална посета на ВС на Унгарија, изутринава во центарот…

НАТО Курс за заштита на животната средина и системи за менаџирање на животната средина во армијата

Во периодот од 20. – 24.04.2015 година, во хотел „Милениум“ во Охрид и во касарната „Чеде Филиповски –Даме“ во Кичево се реализира напреден НАТО курс на тема „Заштита на животната средина и системи за менаџирање на животната средина во армијата“. Курсот е поддржан од НАТО програмата за Наука за Мир и Безбедност. Најголемиот дел од…

Учество на Главниот подофицер на АРМ на 9-та Конференција на Главни подофицери на Европските армии

Главниот подофицер на АРМ главен наредник Драган Стојановски учествуваше на деветтата Конференција на Главни подофицери на Европските армии која се одржа од 20 до 22.04.2015 година во Блед, Република Словенија. На конференцијата, учество зедоа Главните подофицери од армиите на повеќе од 30 земји од Европа и НАТО командите. Покрај размената на искуства и идеи во…

Посета на НГШ на Вооружените сили на Република Бугарија вице адмирал Румен Николов на АРМ

Денес (21 април 2015 година) со високи воени почести во ГШ на АРМ беше пречекана висока делегација на Вооружените сили (ВС) на Република Бугарија, предводена од Началникот на ГШ на ВС на Република Бугарија, вице адмирал Румен Николов кој се наоѓа во тридневна официјална посета на АРМ. Во обраќањето пред медиумите Началникот на ГШ на…

Средба на НГШ на АРМ со помошникот на началникот на штабот на Сојузничката команда на здружените сили на НАТО во Неапол

Денес, (20-ти април 2015 година) Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески се сретна со бригадниот генерал Волфганг Рихтер, помошник на началникот на штабот на Сојузничката команда на здружените сили на НАТО во Неапол. На средбата, генералот Котески искажа благодарност за поддршката од командата на НАТО во Неапол, каде АРМ има распоредено двајца штабни…

Прослава на Денот на Командата за обука и доктрини

Денес, 15-ти април 2015 година (среда), во касарната „Алекса Демниевски – Бауман” во Велес, се одржа свеченост по повод Денот на Командата за обука и доктрини (КОД). На свеченоста присуствуваа: Заменикот на НГШ на АРМ генерал-потполковник Насер Сејдини, Командантот на Здружената оперативна команда генерал-мајор Методија Величковски, командантот на КОД полковник Љупчо Костовски, високи претставници од…