Учество на Главниот подофицер на АРМ на 9-та Конференција на Главни подофицери на Европските армии

Главниот подофицер на АРМ главен наредник Драган Стојановски учествуваше на деветтата Конференција на Главни подофицери на Европските армии која се одржа од 20 до 22.04.2015 година во Блед, Република Словенија. На конференцијата, учество зедоа Главните подофицери од армиите на повеќе од 30 земји од Европа и НАТО командите. Покрај размената на искуства и идеи во…

Посета на НГШ на Вооружените сили на Република Бугарија вице адмирал Румен Николов на АРМ

Денес (21 април 2015 година) со високи воени почести во ГШ на АРМ беше пречекана висока делегација на Вооружените сили (ВС) на Република Бугарија, предводена од Началникот на ГШ на ВС на Република Бугарија, вице адмирал Румен Николов кој се наоѓа во тридневна официјална посета на АРМ. Во обраќањето пред медиумите Началникот на ГШ на…

Средба на НГШ на АРМ со помошникот на началникот на штабот на Сојузничката команда на здружените сили на НАТО во Неапол

Денес, (20-ти април 2015 година) Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески се сретна со бригадниот генерал Волфганг Рихтер, помошник на началникот на штабот на Сојузничката команда на здружените сили на НАТО во Неапол. На средбата, генералот Котески искажа благодарност за поддршката од командата на НАТО во Неапол, каде АРМ има распоредено двајца штабни…

Прослава на Денот на Командата за обука и доктрини

Денес, 15-ти април 2015 година (среда), во касарната „Алекса Демниевски – Бауман” во Велес, се одржа свеченост по повод Денот на Командата за обука и доктрини (КОД). На свеченоста присуствуваа: Заменикот на НГШ на АРМ генерал-потполковник Насер Сејдини, Командантот на Здружената оперативна команда генерал-мајор Методија Величковски, командантот на КОД полковник Љупчо Костовски, високи претставници од…

Посета на НГШ на Вооружените сили на Република Словенија генерал-мајор Андреј Остерман на АРМ

Денес (9 април 2015 година) со високи воени почести во ГШ на АРМ беше пречекана висока делегација на Вооружените сили (ВС) на Република Словенија, предводена од Началникот на ГШ генерал-мајор Андреј Остерман кој од вчера се наоѓа во официјална посета на АРМ. Во обраќањето пред медиумите Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески, соработката…

Учениците од ОУ „Браќа Миладиновци“ од општина Аеродром во Скопје, во посета на касарната „Илинден“, ГШ на АРМ и МО

Денес, 7-ми април 2015 година (вторник), во рамките на цивилно-воената соработка на АРМ со цивилните структури, беше организирана посета на касарната „Илинден“ во Скопје и Генералштабот на АРМ од страна на учениците од Основното училиште „Браќа Миладиновци“ од општина Аеродром во Скопје. Ова беше одлична прилика за педесеттина ученици од петто одделение на Основното училиште…

Прослава на Денот на 1.мпбр

Денес, 1-ви април 2015 година (среда), во касарната „Страшо Пинџур“ во Петровец, се одржа свеченост по повод Денот на 1. механизирана пешадиска бригада (мпбр). На свеченоста присуствуваа: Министерот за одбрана Зоран Јолевски, Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески, Заменикот на министерот за одбрана Арбен Лабеништа, Заменикот на НГШ на АРМ генерал-потполковник Насер Сејдини,…

Одржана годишна конференција за обука на АРМ

Денес, (18-ти март 2015 година) во Домот на АРМ во Скопје, во организација на секцијата Обука и вежби, Ј-7 на ГШ на АРМ, се одржа конференција за обука на АРМ. Конференцијата ја отвори началникот на Ј-7 на ГШ на АРМ, полковник Зоран Додевски кој го нагласи значењето на конференцијата, на која потчинетите команди и единици…

Прием на делегација од Вооружените сили на Република Турција од заменикот на НГШ на АРМ

По повод одбележувањето на 116 години од дипломирањето на Мустафа Кемал Ататурк на Воената гимназија во Битола, во тридневна официјална посета на Република Македонија од денес претстојува делегација на Вооружените сили (ВС) на Република Турција. Денес, заменикот на НГШ на АРМ генерал-потполковник Насер Сејдини се сретна со бригадниот генерал Шукру Екен, кој ја предводи делегацијата…