Висока воена делегација на САД во посета на Република Македонија

Денес, 5-ти август, во Министерството за Одбрана на Република Македонија и Генералштабот на АРМ се одржа состанок помеѓу делегација на Министерството за одбрана на Република Македонија, предводена од министерот Зоран Јолевски и на АРМ предводена од НГШ на АРМ Генерал-потполковник Горанчо Котески со висока воена делегација од САД, предводена од Високиот претставник Генерал Вилијам Фрејзер…

Спортски натпревари по повод Денот на АРМ

Денес, 05-ти август, во рамките на програмата за одбележување на „18-ти Август“ – Денот на АРМ, на Воениот стадион во Скопје, свечено беа отворени финалните спортски натпревари по повод Денот на АРМ. Финалните спортски натпревари ги отвори Заменикот на началникот на Генералштабот на Армијата на Република Македонија генерал-потполковник Насер Сејдини, кој на присутните им честита…

Присуство на заменикот на началникот на ГШ на АРМ, генерал – потполковник Насер Сејдини на вежбата „Joint Reaction – 15“ во Тирана

Денес, 22-ви јули, делегација од Министерството за одбрана на Република Македонија и АРМ, предводена од заменикот на началникот на ГШ на АРМ, генерал – потполковник Насер Сејдини, во Тирана, Република Албанија присуствуваше на денот за високи гости на вежбата „Joint Reaction – 15“. На вежбата како земји учеснички покрај домаќинот Република Албанија учествуваат Република Македонија,…

Средба на НГШ на АРМ со заменик – началникот на секцијата за планирање, политика и партнерство на командата на САД за Европа, бригадниот генерал Вилијам Хол

Денес, 13-ти јули, началникот на ГШ на АРМ, генерал – потполковник Котески Горанчо оствари средба со заменик – началникот на секцијата за планирање, политика и партнерство на командата на САД за Европа, бригадниот генерал Вилијам Хол. На средбата, која е дел од посетата на заменик-помошникот за одбрана на САД, д-р Евелин Фаркаш, на Република Македонија,…

Учество на Главниот подофицер на АРМ на 6-та Конференција на главни подофицери од армиите на САД- Јадранска повелба

Главниот подофицер на АРМ, главен наредник Драган Стојановски и наредникот Лидија Илковска од Ј-3/ГШ на АРМ, во период од 08 до 10 Јули 2015 година учествуваат на шестата Конференција на главни подофицери од армиите на САД – Јадранска повелба во Тирана, Република Албанија. Главна тема на конференцијата е „Родовата еднаквост, интеграција и перспективи во вооружените…

Проштална средба на Началникот на ГШ на АРМ со одбранбеното аташе на Република Србија во Република Македонија

Денес, 7-ми јули 2015 година, Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески оствари проштална средба со потполковник Жељко Симиќ, Одбранбено аташе на Република Србија во Република Македонија. На средбата генералот Котески му се заблагодари на потполковникот Симиќ за неговата работа и стручен ангажман, при што го истакна неговиот придонес во продолжувањето на одличната билатерална…

НГШ на ВС на Кралството Норвешка ги посети Регионалниот центар за односи со јавноста, Центарот за медицинска обука и полкот за Специјални Операции

На вториот ден од официјалната посета на АРМ, началникот на ГШ на Вооружените сили (ВС) на Кралството Норвешка, адмирал Хакон Брун-Хансен, придружуван од началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Горанчо Котески, денес ги посети Регионалниот центар за односи со јавноста, Центарот за медицинска обука и полкот за специјални операции (пСО) на АРМ. Адмиралот Брун-Хансен беше…

Началникот на ГШ на ВС на Кралството Норвешка во посета на АРМ

Денес (29 јуни 2015 година) со високи воени почести во ГШ на АРМ беше пречекана висока делегација на Вооружените сили (ВС) на Кралството Норвешка, предводена од НГШ на ВС на Кралството Норвешка, адмирал Хакон Брун-Хансен, кој се наоѓа во дводневна официјална посета на АРМ. Во обраќањето пред медиумите Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Горанчо…