Учество на припадници на АРМ на НАТО вежбата „Trident Juncture 15“

Во периодот од 26.09. – 18.10.2015 година припадници на АРМ учествуваа на најголемата НАТО вежба во последните две декади „Trident Juncture 15“ (TJ – 15) која се реализираше истовремено во Сарагоса – Шпанија, Бежа-Португалија и Бјоџо Ренатико-Италија. Припадниците на АРМ беа распоредени на различни штабни позиции во рамките на вежбата и тоа: Електронско војување, Борба…

Официјална посета на АРМ од Началникот на ГШ на ВС на Р. Хрватска генерал Драго Ловриќ

Денес (15 октомври 2015 година) со високи воени почести во ГШ на АРМ беше пречекана висока делегација на Вооружените сили (ВС) на Република Хрватска, предводена од Началникот на ГШ генерал Драго Ловриќ кој се наоѓа во официјална посета на АРМ. Во обраќањето пред медиумите Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски, соработката со ВС…

Работилница за родова перспектива со главните подофицери во АРМ

Денес и утре во Домот на АРМ во Скопје, во организација на Ј-1 од ГШ на АРМ, се одржува работилница на тема „Родовата перспектива“. На работилницата учествуваа главните подофицери од ГШ на АРМ и потчинетите команди и единици до ниво на баталјон. Целта на работилницата е учесниците да се запознаат со најзначајните аспекти на Резолуцијата…

Ден на високи гости на вежбата „Македонски Блесок-11“

Денес, 09-ти октомври, на Армискиот полигон (АП) „Криволак“ во рамки на вежбата „Македонски Блесок-11” се реализира предвидената програма за Денот за високи гости. На активноста присуствуваа заменикот на НГШ на АРМ генерал-мајор Мухамет Рацај, директорот на ГШ на АРМ генерал-мајор Димче Петровски, командантот на Здружената оперативна команда на АРМ бригаден генерал Васко Ѓурчиновски, претставници од…

Учество на припадниците на АРМ на „6-ти Воени светски игри “, во Јужна Кореа

Екипа на АРМ од 02 до 12 октомври, учествува на „Шестите воени светски игри“ во Јужна Кореа, кои се во организација на Меѓународниот совет на воени спортови (МСВС). На најпрестижниот и најголем спортски настан каде учествуваат сите армии во светот, членки на МСВС, припадниците на АРМ ќе се натпреваруваат во следните спортски дисциплини: борење-слободен стил,…

Учество на АРМ во еколошката акција „Македонија без отпад 2015“

На 03.10.2015 година, Армијата на Република Македонија учествуваше во акцијата на Министерството за животна средина и просторно планирање „Македонија без отпад 2015“, со која беше предвидено расчистување на депонии во повеќе урбани локации на целата територија на Република Македонија се реализираше владината еколошка акција за чистење „Македонија без отпад 2015“. Во оваа масовна акција беше…

Средба на НГШ на АРМ со шефот на бирото на националната гарда на САД генерал Франк Грас

Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски, во рамките на официјалната посета на Вооружените сили (ВС) на САД, вчера (30-ти септември) во Пентагон, Вашингтон се сретна со шефот на бирото на Националната гарда (НГ) на САД, генерал Франк Грас. На средбата, генералот Величковски ја оцени партнерската програма која АРМ ја реализира со НГ на…

Средба на НГШ на АРМ со заменикот на началникот на Здружениот штаб на Вооружените сили на САД

Во рамките на официјалната посета на Вооружените сили (ВС) на САД, вчера (29-ти септември) началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски во Вашингтон се сретна со заменикот на началникот на Здружениот штаб на ВС на САД генерал Паул Селва. На средбата во Пентагон, генералот Величковски искажа благодарност за поддршката која АРМ ја добива од…

Пуштен во употреба вториот мост во с. Порој

Денес, 29-ти септември 2015 година, во Порот, Тетово беше свечено пуштен во употреба мостот кој го изградија припадниците на иженерискиот баталјон на АРМ. На свечениот чин во Порој присуствуваа: градоначалничката на Тетово Теута Арифи, заменикот на началникот на ГШ на АРМ генерал-мајор Мухамет Рацај, командантот на Здружената оперативна команда бригаден генерал Васко Ѓурчиновски, командантот на…