Средба на НГШ на АРМ со одбранбеното аташе на Јапонија

Денес, 5-ти ноември 2015 година, началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски оствари средба со полковник Таки Јошимаса, одбранбено аташе на Јапонија во Република Македонија. На средбата се разговараше за можностите и облиците за остварување на понатамошна билатерална соработка помеѓу АРМ и Одбранбените сили на Јапонија, достигнувањата на АРМ во полето на одбраната и…

НГШ на АРМ оствари средба со претседателот на Сојузот на синдикатите на Македонија

Денес, 5-ти ноември 2015 година, началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски оствари средба со д-р Живко Митревски, претседател на Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ). На средбата која е прва од ваков вид од назначувањето на генерал Величковски за НГШ, се разговараше за можностите за соработката на АРМ и ССМ во однос на…

Средба на НГШ на АРМ со амбасадорот на Руската Федерација

Денес, 29-ти октомври 2015 година, во рамки на протоколарните средби со дипломатските претставници акредитирани во Република Македонија, Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски оствари средба со амбасадорот на Руската Федерација во Република Македонија, Н.Е. Олег Шчербаг. Притоа се разговараше за можностите и активностите кои би биле вклучени во Планот за билатерална воена соработка…

Средба на началникот на ГШ на АРМ со командантот на КФОР

Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски, денес (26-ти октомври), оствари средба со командантот на КФОР генерал-мајор Гуљелмо Луиѓи Миљета кој престојуваше во официјална посета на ГШ на АРМ. За време на престојот во ГШ на АРМ, генералот Миљета беше примен и од министерот за одбрана Зоран Јолевски. На средбата со НГШ на АРМ…

Средба на Началникот на ГШ на АРМ со заменикот на амбасадорот на Република Унгарија

Денес, 21-ви октомври 2015 година, Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски оствари протоколарна средба со заменикот на амбасадорот на Република Унгарија во Република Македонија, Н.Е. Гјула Шомогји. Генералот Величковски искажа благодарност до Република Унгарија за поддршката на евроатланската интеграција на Република Македонија, како и за заложбата за прием на нашата држава во НАТО.…

Средба на Началникот на ГШ на АРМ со шефот на канцеларијата за врски на Република Грција во Република Македонија

Денес, 21-ти октомври 2015 година, Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски оствари протоколарна средба со шефот на Канцеларијата за врски на Република Грција во Република Македонија, Н.Е. Теохарис Лалакос. Началникот на ГШ на АРМ меѓуармиската соработка со Република Грција ја оцени како исклучително важна, при што истакна дека во наредниот период таа треба…

Средба на НГШ на АРМ со амбасадорката и Одбранбеното аташе на СР Германија

Денес, 20-ти октомври 2015 година, Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски оствари протоколарна средба со амбасадорката на СР Германија во Република Македонија, Н.Е. Кристине Алтхаузер. Генералот Величковски искажа благодарност до СР Германија за поддршката на евроатланската интеграција на Република Македонија, како и за заложбата за прием на нашата држава во НАТО. НГШ на…

Учество на припадници на АРМ на НАТО вежбата „Trident Juncture 15“

Во периодот од 26.09. – 18.10.2015 година припадници на АРМ учествуваа на најголемата НАТО вежба во последните две декади „Trident Juncture 15“ (TJ – 15) која се реализираше истовремено во Сарагоса – Шпанија, Бежа-Португалија и Бјоџо Ренатико-Италија. Припадниците на АРМ беа распоредени на различни штабни позиции во рамките на вежбата и тоа: Електронско војување, Борба…