Прием на штабните старешини од мисиите Одлучна поддршка и АЛТЕА во ГШ на АРМ

Припадниците на АРМ кои во следните шест месеци ќе извршуваат штабни должности во мисиите „Одлучна Поддршка“ во И.Р. Авганистан и „АЛТЕА“ во Босна и Херцеговина остварија средба со Началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски и министерот за одбрана Зоран Јолевски. На средбата присуствуваа и амбасадорот на Република Турција во Република Македонија, Омур Шолендил…

Официјална посета на АРМ од командантот на КБС генерал-потполковник Рахман Рама

Денес (26 ноември 2015 година) со високи воени почести во ГШ на АРМ беше пречекана висока делегација на Косовските безбедносни сили (КБС), предводена од командантот на КБС, генерал-потполковник Рахман Рама, кој се наоѓа во официјална посета на АРМ. На средбата во ГШ на АРМ, покрај унапредување на билатералната соработка во полето на едукацијата, беа презентирани…

Годишна конференција за обука на АРМ

Во Домот на АРМ во Скопје, денес и утре во организација на ГШ на АРМ се одржува конференција за обука на АРМ. На конференцијата за обука присуствуваат претставници од организациските единици на ГШ на АРМ, началниците на секциите одговорни за обука и вежби (Ј/Г/А/С-7) од потчинетите команди и единици, до ниво на баталјон и главните…

Проштална средба на НГШ на АРМ со одбранбеното аташе на Република Словачка

Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски оствари проштална средба со полковник Јозеф Виставел, нерезидентно одбранбено аташе на Република Словачка за Република Македонија и запознавање со новоназначеното одбранбено аташе, полковник Бранислав Пилиар. На средбата генералот Величковски се заблагодари на полковник Виставел за досегашниот негов ангажман во унапредување на билатералните односи помеѓу двете пријателски армии,…

Посета и евалуација на декларираните единици од АРМ од Командата на бригадата на Југоисточна Европа

На денешната средба помеѓу Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски и командантот на бригадата за Југоисточна Европа (South Eastern Europe Brigade-SEEBRIG), бригаден генерал Нуман Једијилдиз високо се оцени придонесот кој го дава АРМ со своето учество на декларираните единици во бригадата. Командантот на SEEBRIG покрај средбата со НГШ оствари средба и со заменик…

Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на вооружените сили, Ѓорге Иванов ги посети единиците на АРМ на јужната граница во реонот на Дојран

Денес (14.11.2015 година), Претседателот на Република Македонија и Врховниот командант на вооружените сили Ѓорге Иванов изврши обиколка и увид во реализирањето на задачите од страна на единиците на АРМ на јужната граница на Република Македонија, во реонот на Дојран, подрачје кое е зафатено со мерките за кризна состојба. Претседателот Иванов за време на обиколката, беше…

Свечено одбележан Денот на баталјонот за почести

Баталјонот за почести (бП), денес во касарната „Илинден“, Скопје со воена свеченост го прослави 11-ти ноември – Ден на единицата. На свеченоста присуствуваа:заменик на началникот на ГШ на АРМ генерал-мајор Мухамет Рацај, заменик командант на Здружената оперативна команда бригаден генерал Павле Арсоски, командантите на потчинетите команди и единици на ГШ на АРМ, поранешни команданти, претставници…

Одбележан денот на Центарот за електронско извидување

Денес во касарната „Гоце Делчев“ Скопје со воена свеченост беше одбележан 9-ти ноември, Денот на Центарот за електронско извидување (ЦЕИ) од составот на Генералштабот на АРМ. Со одлука на Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на вооружените сили, за ден на ЦЕИ е одреден 9-ти Ноември, датум кога е формиран родот Електронско извидување и…