Во Генералштабот на АРМ реализирана официјална средба и разговори со делегација на Вооружените сили на Република Турција

Безбедносната ситуација во регионот и актуелната мигрантска криза, мерките кои Армијата на Република Македонија (АРМ) ги спроведува во успешно справување со истата, учеството на АРМ во операциите за поддршка на мирот и планираните идни ангажмани на ова поле беа темите на разговор на денешната средба во Генералштабот (ГШ) на АРМ помеѓу Началникот на Генералштаб на…

Официјална посета на Началникот на ГШ на АРМ на командата на КФОР во Косово

Делегација на Армијата на Република Македонија (АРМ) предводена од Началникот на Генералштабот на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски, се наоѓа во еднодневна официјална посета на командата на КФОР во Приштина. За време на посетата се оствари средба и разговори со командантот на КФОР, генерал-мајор Џулиелмо Миљиета. На средбата во Приштина, која се реализира на покана од…

Свечено одбележан Денот на 1. механизирана пешадиска бригада

Денес, во касарната „Страшо Пинџур” во Петровец со воена свеченост се одбележа Денот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр). Како најголема здружено-тактичка единица во состав на Здружената оперативна команда претставува главна борбена сила на АРМ која обезбедува готови сили за заштита и поддршка на националните интереси и давање на поддршка при природни непогоди и други…

Примопредавање на должноста командант на Центарот за електронско извидување

Во касарната „Гоце Делчев“ во Скопје со воена свеченост се изврши примопредавање на должноста командант на Центарот за електронско извидување (ЦЕИ). Должноста командант на ЦЕИ е поставен потполковник Марјан Масевски кој ја прими должноста од потполковник Николче Милковски. Согласно Правилото за воен протокол на свеченоста се прочитаа наредбите за поставување, по што следea пригодни говори…

Потврдена одличната соработка на АРМ со европската команда на вооружените сили на САД

На остварената средба помеѓу началникот на Генералштаб на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски и бригадниот генерал Перси Хуртадо, кој ја извршува должноста заменик на командант на секторот за планирање, политика и стратегија во европската команда на вооружените сили на САД (ЕУКОМ) беше потенцирано задоволство од досегашното ниво на соработка помеѓу АРМ и ЕУКОМ. На состанокот на…

На припадничките на АРМ оддадено признание по повод Денот на жената

Припадничките од понежниот пол од Генералштабот и останатите команди и единици на Армијата на Република Македонија традиционално и оваа година го одбележаа меѓународниот ден на жената 8-ми март. На припадничките на АРМ од женскиот пол со симболично подарување на цвеќе во командите и единици на АРМ им беше оддадено признание за професионализмот во извршувањето на…

Работна средба на НГШ на АРМ со заменик на началникот на штаб за планирање на Здружената команда на НАТО, Неапол

Началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски оствари средба со генерал-мајор Иан Кејв заменик на началникот на штаб за планирање на Здружената команда на НАТО, Неапол кој се наоѓа во дводневна работна посета на Министерството за одбрана и Армијата на Република Македонија. Во текот на средбата, беше констатирано дека соработката помеѓу Здружената команда на…

Свечена заклетва на 28-та генерација на војниците на доброволно служење на воениот рок

Во касарната „Алексо Демниевски-Бауман” во Велес се одржа воена свеченост по повод давање заклетва на војниците на доброволно служење на воениот рок од генерацијата „Февруари 2016 година“. По повод свеченоста, на заклетвата присуствуваа: началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски, државниот секретар на МО, г-ѓа Елизабета Чуповска Ристова, команданти и претставници на потчинетите команди…

Во Генералштабот на АРМ остварени разговори со Синдикатот на Одбраната и безбедноста

Во Генералштабот на АРМ се одржа состанок помеѓу НГШ на АРМ генерал потполковник Методија Величковски и извршниот одбор на Синдикатот на одбраната и безбедноста(СОБ), на кој беа разгледани прашања поврзани со повеќе статусни прашања на припадниците на Армијата на Република Македонија. На средбата со претставниците на СОБ која е прва од назначувањето на генерал Величковски…