Началникот на ГШ на ВС на Словачката Република во официјална посета на АРМ

Делегацијата на Вооружените сили (ВС) на Словачката Република, предводена од началникот на ГШ на ВС на Словачката Република генерал Милан Максим, која се наоѓа во дводневна официјална посета на Република Македонија и Армијата на Република Македонија денес во Генералштабот (ГШ) на АРМ, по пречекот со високи воени почести оствари средба и официјални разговори со Началникот…

Делегација на АРМ во посета на воените образовни институции на Вооружените сили на Обединетото Кралство

Делегацијата на Армијата на Република Македонија (АРМ) предводена од Началникот на Генералштабот генерал потполковник Методија Величковски, во рамки на посетата на Армијата на Обединетото Кралство, во изминатите денови ги посети престижните воено образовни институции на Вооружените сили на Обединетото Кралство: Кралската Воена Академија, Сандхурст (РМАС) и Одбранбената Академија во Шривенам (ДА). Придонесот кој го овозможуваат…

Прослава на Денот на Командата за обука и доктрини

Командата за обука и доктрини (КОД) со воена свеченост во касарната „Алексо Демниевски – Бауман” – Велес го одбележа 15-ти април, Денот на единицата. Со одлука на Претседателот на Република Македонија за определување на денови на единиците на Армијата на Република Македонија, денешниот датум е одреден, како ден на КОД, како значаен датум кога во…

Во Лондон остварена средба помеѓу Началниците на Генералштабовите на Армиите на Република Македонија и Обединетото Кралство

Началникот на Генералштабот на Армијата на Република Македонија (АРМ), генерал потполковник Методија Величковски, во текот на вчерашниот ден во Лондон оствари официјална средба со Началникот на Генералштабот на Армијата на Обединетото Кралство, генерал Сер Николас Патрик Картер. На средбата која е прва воопшто помеѓу Началници на Генералштабови на двете Армии, беа опфатени повеќе прашања меѓу…

Во Генералштабот на АРМ реализирана официјална средба и разговори со делегација на Вооружените сили на Република Турција

Безбедносната ситуација во регионот и актуелната мигрантска криза, мерките кои Армијата на Република Македонија (АРМ) ги спроведува во успешно справување со истата, учеството на АРМ во операциите за поддршка на мирот и планираните идни ангажмани на ова поле беа темите на разговор на денешната средба во Генералштабот (ГШ) на АРМ помеѓу Началникот на Генералштаб на…

Официјална посета на Началникот на ГШ на АРМ на командата на КФОР во Косово

Делегација на Армијата на Република Македонија (АРМ) предводена од Началникот на Генералштабот на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски, се наоѓа во еднодневна официјална посета на командата на КФОР во Приштина. За време на посетата се оствари средба и разговори со командантот на КФОР, генерал-мајор Џулиелмо Миљиета. На средбата во Приштина, која се реализира на покана од…

Свечено одбележан Денот на 1. механизирана пешадиска бригада

Денес, во касарната „Страшо Пинџур” во Петровец со воена свеченост се одбележа Денот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр). Како најголема здружено-тактичка единица во состав на Здружената оперативна команда претставува главна борбена сила на АРМ која обезбедува готови сили за заштита и поддршка на националните интереси и давање на поддршка при природни непогоди и други…

Примопредавање на должноста командант на Центарот за електронско извидување

Во касарната „Гоце Делчев“ во Скопје со воена свеченост се изврши примопредавање на должноста командант на Центарот за електронско извидување (ЦЕИ). Должноста командант на ЦЕИ е поставен потполковник Марјан Масевски кој ја прими должноста од потполковник Николче Милковски. Согласно Правилото за воен протокол на свеченоста се прочитаа наредбите за поставување, по што следea пригодни говори…

Потврдена одличната соработка на АРМ со европската команда на вооружените сили на САД

На остварената средба помеѓу началникот на Генералштаб на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски и бригадниот генерал Перси Хуртадо, кој ја извршува должноста заменик на командант на секторот за планирање, политика и стратегија во европската команда на вооружените сили на САД (ЕУКОМ) беше потенцирано задоволство од досегашното ниво на соработка помеѓу АРМ и ЕУКОМ. На состанокот на…