Делегација на Вооружените сили на Унгарија во посета на АП „Криволак“ и јужната граница

Делегацијата на Вооружените сили (ВС) на Унгарија предводена од генерал Тибор Бенко, придружувана од Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски, за време на денешната посета на караулата „Богородица“ се запозна со актуелната состојба на јужната граница поврзана со мигрантската криза. Пред делегацијата беа презентирани и дел од активностите кои АРМ ефективно ги спроведува…

Началникот на ГШ на ВС на Унгарија во официјална посета на АРМ

Високата воена делегација на Вооружените сили (ВС) на Унгарија, предводена од Началникот на ГШ на ВС на Унгарија генерал Тибор Бенко, која се наоѓа во дводневна официјална посета на Република Македонија и Армијата на Република Македонија денес престојуваше во Генералштабот (ГШ) на АРМ. Делегацијата придружувана од амбасадорот на Унгарија во Република Македонија НЕ Јожеф Бенце…

Посета на полкот за Специјални Операции и баталјонот на Воена Полиција и одбележување на помен за загинатите припадници во Вејце

Претседателот на Владата на Република Македонија Емил Димитриев, министерот за одбрана Зоран Јолевски и Началникот на ГШ на АРМ, генерал потполковник Методија Величковски, денес во касарната „Илинден“ остварија посета на припадниците на полкот за Специјални Операции и баталјонот на Воена Полиција при што проследија дел од активностите на припадниците на овие единици. Присутните ги проследија…

НГШ на ВС на Словачката Република во посета на единиците на АРМ на јужната граница на Република Македонија

Делегацијата на Вооружените сили (ВС) на Словачката Република предводена од генерал Милан Максим во текот на денешниот ден по средбата со Претседателот на Република Македонија и Врховен Командант на Вооружените сили Ѓорге Иванов ја посети јужната граница на Република Македонија. Во реонот на караулата „Богородица“ од страна на припадниците на Армијата на Република Македонија делегацијата…

Началникот на ГШ на ВС на Словачката Република во официјална посета на АРМ

Делегацијата на Вооружените сили (ВС) на Словачката Република, предводена од началникот на ГШ на ВС на Словачката Република генерал Милан Максим, која се наоѓа во дводневна официјална посета на Република Македонија и Армијата на Република Македонија денес во Генералштабот (ГШ) на АРМ, по пречекот со високи воени почести оствари средба и официјални разговори со Началникот…

Делегација на АРМ во посета на воените образовни институции на Вооружените сили на Обединетото Кралство

Делегацијата на Армијата на Република Македонија (АРМ) предводена од Началникот на Генералштабот генерал потполковник Методија Величковски, во рамки на посетата на Армијата на Обединетото Кралство, во изминатите денови ги посети престижните воено образовни институции на Вооружените сили на Обединетото Кралство: Кралската Воена Академија, Сандхурст (РМАС) и Одбранбената Академија во Шривенам (ДА). Придонесот кој го овозможуваат…

Прослава на Денот на Командата за обука и доктрини

Командата за обука и доктрини (КОД) со воена свеченост во касарната „Алексо Демниевски – Бауман” – Велес го одбележа 15-ти април, Денот на единицата. Со одлука на Претседателот на Република Македонија за определување на денови на единиците на Армијата на Република Македонија, денешниот датум е одреден, како ден на КОД, како значаен датум кога во…

Во Лондон остварена средба помеѓу Началниците на Генералштабовите на Армиите на Република Македонија и Обединетото Кралство

Началникот на Генералштабот на Армијата на Република Македонија (АРМ), генерал потполковник Методија Величковски, во текот на вчерашниот ден во Лондон оствари официјална средба со Началникот на Генералштабот на Армијата на Обединетото Кралство, генерал Сер Николас Патрик Картер. На средбата која е прва воопшто помеѓу Началници на Генералштабови на двете Армии, беа опфатени повеќе прашања меѓу…

Во Генералштабот на АРМ реализирана официјална средба и разговори со делегација на Вооружените сили на Република Турција

Безбедносната ситуација во регионот и актуелната мигрантска криза, мерките кои Армијата на Република Македонија (АРМ) ги спроведува во успешно справување со истата, учеството на АРМ во операциите за поддршка на мирот и планираните идни ангажмани на ова поле беа темите на разговор на денешната средба во Генералштабот (ГШ) на АРМ помеѓу Началникот на Генералштаб на…