Отпочнување на обука со новопримените професионални војници

Армијата на Република Македонија во својот состав доби 125 професионални војници кои по денешната воена свеченост во касарната „Илинден“ во Скопје, ќе отпочнат со обука по која рамноправно со останатите припадници на АРМ ќе ги извршуваат поставените задачи. „Високо обучен мотивиран и квалитетен воен персонал е клучен елемент за успехот на секоја армија“, е пораката…

Состанок на НГШ на АРМ со шефот на канцеларијата за врски на НАТО во Република Македонија

Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски оствари средба со новоназначениот шеф на канцеларијата за врски на НАТО во Република Македонија, морнарички капетан Горазд Бартол на која се разговараше на теми од меѓусебен интерес. Во текот на разговорите шефот на канцеларијата за врски на НАТО се запозна со активностите на АРМ во процесот на…

Во Виена остварена средба помеѓу Началниците на Генералштабовите на Армиите на Република Македонија и Република Австрија

Началникот на Генералштабот на Армијата на Република Македонија (АРМ), генерал потполковник Методија Величковски, во текот на денешниот ден во Виена по пречекот со високи воени почести, оствари официјална средба со Началникот на Генералштабот на вооружените сили на Република Австрија, генерал Отмар Коменда. На средбата која е во рамки на програмата на тридневната официјална посета на…

Висока воена делегација на САД во посета на Генералштабот и единиците на АРМ

Делегација од МО на САД предводена од заменик помошникот на секретарот за одбрана на САД одговорен за Русија, Украина и Евроазија д-р Мајк Карпентер, денес оствари официјална посета на ГШ на АРМ и единици од составот на Здружената оперативна команда (ЗОК). За време на престојот во МО и ГШ на АРМ делегацијата во чиј состав…

Дипломираните офицери на АРМ на високите воени образовни институции во странство – уште еден сегмент на интероперабилност со НАТО во воената едукација

Началникот на Генералштабот на Армијата на Република Македонија (АРМ), генерал потполковник Методија Величковски, во текот на денешниот ден ги прими офицерите на АРМ кои во текот на учебната 2015/2016 година дипломираа на Кралската Воена Академија на Вооружените сили на Обединетото Кралство – Сандхурст (РМАС). На денешниот прием кај генералот Величковски присуствуваше и одбранбеното аташе на…

ВО АРМ ВОВЕДЕН ВО ОПЕРАТИВНА УПОТРЕБА СИСТЕМОТ ЗА ВИДЕОТЕЛЕКОНФЕРЕНЦИЈА

Со денешната видео телеконференциска врска со командите и единиците на АРМ во ГШ на АРМ се воведе во оперативна употреба видео телеконференциски систем за командување во АРМ. Со овој проект се овозможи визуелизација на комуникацијата преку информациско комуникациската мрежа на АРМ во системот на командување и контрола помеѓу командите и единиците на АРМ, односно „Видео…

Посета на НГШ на ВС на Република Полска на јужната граница

Делегацијата на Вооружените сили (ВС) на Република Полска предводена од генерал Мјечеслав Гоцул, заедно со началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски во текот на официјалната посета изврши обиколка и на јужната граница на Република Македонија. При посетата на јужната граница во реонот на караулата „Богородица“, припадниците на Армијата на Република Македонија на делегацијата…

Началникот на ГШ на ВС на Република Полска во прва официјална посета на АРМ

Началникот на генералштабот (НГШ) на Вооружените сили (ВС) на Република Полска генерал Мјечеслав Гоцул, во рамки на тридневната официјална посета на Република Македонија и Армијата на Република Македонија, која е прва остварена посета на НГШ на ВС на Р. Полска, престојуваше во Генералштабот (ГШ) на АРМ. НГШ на ВС на Република Полска генерал Гоцул, по…

Во домот на АРМ во Скопје се одржува третиот регионален семинар „Cyber Endeavor“

Во период од 21 до 23 јуни 2016 година во Домот на АРМ во Скопје, во организација на Европската Команда на Армијата на САД и Армијата на Република Македонија како домаќин, се одржува третиот регионален семинар „Cyber Endeavor“ на тема Акредитација на мрежи. На семинарот активно учествуваат претставници од 19 земји, а од Република Македонија…