Припадниците на АРМ по успешно завршената мисија на вежбата „Анаконда-16“ се вратија во матичните единици

Во текот на вчерашниот ден припадниците од единиците на АРМ кои во периодот од 06.06 до 17.06.2016 година учествуваа на најголемата воена вежба организирана во Европа од 1980 година наваму, во текот на која како дел од 31.000 припадници на Армии од 24 земји од НАТО и Партнерство за мир (ПЗМ) успешно ги извршија сите…

Делегацијата на Вооружените Сили на Чешката Република во посета на АП Криволак и единиците на АРМ кои ја обезбедуваат јужната граница

Делегацијата на Вооружените сили (ВС) на Чешката република предводена од генерал Јозеф Бечвар, заедно со началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски во текот на денешниот ден ја посетија јужната граница на Република Македонија и Армискиот полигон Криволак. При посетата на Армискиот полигон (АП) „Криволак“ од страна на припадници од полкот за специјални намени…

Началникот на ГШ на ВС на Чешката Република во официјална посета на АРМ

Во дводневна официјална посета на Република Македонија и Армијата на Република Македонија престојува началникот на ГШ на Вооружените сили (ВС) на Чешката Република генерал Јозеф Бечвар. Делегацијата на ВС на Чешката Република придружувана од амбасадорот на Чешката Република во Република Македонија Н.Е Мирослав Рамеш беше пречекана со високи воени почести од страна на началникот на…

Средба на НГШ на АРМ со директорот на менаџментот на НАТО одбранбениот колеџ, бригаден генерал Салваторе Карта

Началникот на Генералштаб на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски оствари средба со бригаден генерал Салваторе Карта, директор на менаџментот на НАТО одбранбениот колеџ во Рим, кој ја предводи групата на студенти која се наоѓа во студиска посета на Република Македонија. На денешната средба во Генералштабот помеѓу останатото се разговараше и за соработката помеѓу Армијата на Република…

Одбележување на 10-ти Јуни „Ден на воздухопловната бригада“

Во касарната „Страшо Пинџур“ во Петровец, се одржа свеченост по повод Денот на воздухопловната бригада (вбр). На свеченоста покрај началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски, присуствуваа: генералите на АРМ, државниот секретар во МО, високи претставници од МО и ГШ на АРМ, командантите на потчинетите команди и единици на ГШ на АРМ, поранешни команданти…

„Анаконда-16“ – можност за демонстрација на обученоста и вештините на припадниците на АРМ

Извршување на задачите кои произлегуваат од дадената мисија преку широк опсег на најразлични активности на меѓународната вежба „Анаконда -16“, е одлична можност за демонстрирање на обученоста и владеење со потребните вештини на припадниците на единиците на Армијата на Република Македонија. Припадниците на водот од баталјонот на воена полиција изминатите денови ги извежбуваа и покажаа вештините…

Преку ситуациони вежби припадниците на АРМ во подготовка за големите воени игри на „Анаконда-16“

Единиците на Армијата на Република Македонија преку обученоста и искуството кое го поседуваат 157 учесници кои учествуваат на меѓународната вежба „Анаконда-16“ секојдневно ја презентираат компатибилноста со процедурите и стандардите кои ги користат НАТО партнерските армии. Ситуационите вежби, чета во одбрана и чета во напад кои ги изведува механизираната пешадиска чета заедно со чета од бугарската…

ЗНГШ на АРМ на состанок на заменици на началници на генералштабови на армиите на СЕДМ земјите

Заменикот на началникот на Генералштабот (ЗНГШ) на АРМ, генерал-мајор Мухамет Рацај, во период од 08-10 јуни, во Сараево, БиХ учествува на годишниот состанок на замениците на началници на Генералштабови во рамките на процесот на соработка меѓу Министрите за одбрана на Југоисточна Европа (СЕДМ). Суштината на СЕДМ процесот е јакнење на разбирањето и политичко воената соработка…

Единиците на АРМ рамноправно во извршување на колективните задачи на вежбата „Анаконда-16“

Единиците на Армијата на Република Македонија кои учествуваат на меѓународната вежба „Анаконда-16“ согласно доделените задачи во склоп на заедничките активности со останатите контингенти од денешниот ден ги почнаа активностите на локациите каде се разместени. Припадниците на АРМ од составот на механизираната пешадиска чета во реонот на Дравско Поморское изведуваат целодневни активности во ситуациони вежби кои…