Посета на АРМ од страна на Директорот за меѓународна безбедносна политика на МО на Обединетото Кралство

Во Генералштабот на АРМ, денес заменик на началникот на ГШ на АРМ генерал-мајор Мухамет Рацај оствари средба со директорот за меѓународна безбедносна политика на Министерството за Одбрана на Обединетото Кралство (ОК), г. Ник Гур кој се наоѓа во еднодневна официјална посета на Република Македонија. На средбата се разговараше за повеќе прашања, поврзани со можностите за…

Посета на делегација на НГ на Вермонт на јужната граница

Делегацијата на националната гарда (НГ) на Вермонт, предводена од генерал-мајор Стивен Креј, заедно со началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски во текот на денешниот ден ја посетија јужната граница на Република Македонија. На караулата „Богородица“ и во реонот околу граничниот камен 59, делегацијата се запозна со активностите и начинот со кој припадниците на…

Годишна награда Ѓорче Петров 2016 за АРМ

По повод 20 септември, Денот на одбележувањето на 100 години од создавање на населбата и дваесет години локална самоуправа Ѓорче Петров, претставници од АРМ присуствуваа на свечената седница за доделување на годишната награда „Ѓорче Петров 2016“. Градоначалникот на локалната самоуправа, Сокол Митровски по тој повод додели плакета на Армијата на Република Македонија за посебен општествен…

Командантот на националната гарда на Вермонт во официјална посета на АРМ

Високата воена делегација на националната гарда (НГ) на сојузната држава на САД Вермонт, предводена од командантот на НГ на Вермонт, генерал-мајор Стивен Креј ја отпочна официјалната посета на АРМ. По приемот во Генералштабот (ГШ) на АРМ од страна на неговиот домаќин, началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски, се реализира работен состанок. На состанокот,…

Предавање на претседателот на Република Македонија и врховен командант на Армијата, Н.Е. д-р Ѓорге Иванов во Воената Академија „генерал Михаило Апостолски“

Со предавање од страна на претседателот на Република Македонија и врховен командант на Армијата, Н.Е. д-р Ѓорге Иванов, во Воената Академија генерал Михаило Апостолски во касарната Гоце Делчев во Скопје, се отвори академската година на питомците и студентите на Воената Академија. Претседателот Иванов во своето предавање на тема „Геополитичка и геостратегиска положба на Република Македонија…

Началникот на ГШ на АРМ во посета на Вооружените сили на Република Чешка

Делегацијата на Армијата на Република Македонија (АРМ) предводена од началникот на Генералштабот генерал потполковник Методија Величковски, се наоѓа во тридневна работна посета на Вооружените сили (ВС) на Република Чешка. Генералот Величковски во текот на посетата оствари работни состаноци со началникот на ГШ на ВС на Република Чешка генерал Јозеф Бечвар и со заменик на министерот…

АРМ ги отстрани карпите кои претставуваа опасност во реонот на село Шипковица

Согласно побарувањата на општината Тетово, а врз основа на одлуката на Министерството за одбрана, денес припадниците на Инженерискиот баталјон од составот на Армијата на Република Македонија со контролирана експлозија извршија минирање на четири карпи во реонот на селото Шипковица. За извршување на денешната активност претходеа детални процени и подготовки. Со поставување на сериски поврзан експлозив…

Средба со штабните офицери по повод заминувањето во мисијата „Одлучна поддршка“

Министерот за одбрана Зоран Јолевски и заменикот на началникот на ГШ на АРМ генерал-мајор Мухамет Рацај остварија средба со шесте штабни офицери на АРМ по повод заминувањето во мисијата „Одлучна поддршка“ во Авганистан, кои ќе бидат распоредени во Мазар е Шариф во рамки на командата за обука, советување и асистенција – Север. Штабните офицери на…