Командантот на КФОР во посета на МО и ГШ на АРМ

Делегација на КФОР предводена од командантот на оваа мисија генерал-мајор Џовани Фунго, денес престојуваше во официјална посета на МО и ГШ на АРМ. Генералот Фунго кој е на оваа должност од септември оваа година оствари одвоени средби со министерот за одбрана Зоран Јолевски и заменикот на началникот на ГШ на АРМ, генерал-мајор Мухамет Рацај. На…

Средба на началникот на ГШ на АРМ со амбасадорот и одбранбеното аташе на Република Франција во Република Македонија

Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски оствари протоколарна средба со новоименуваниот амбасадор на Република Франција во Република Македонија, Н.Е. Кристијан Тимоние кој беше придружуван од одбранбеното аташе потполковник Александар Ноел. Генералот Величковски посакувајќи му добредојде на амбасадорот, ја истакна важноста од продолжувањето на билатералната соработка во полето на одбраната помеѓу АРМ и Вооружените…

Експертски разговори на тема Правен пристап во реформите на одбраната

Во период од 1 до 3 ноември во просториите на Домот на АРМ, Скопје се реализираа експертски разговори на тема „Правен пристап во реформите на одбраната“. Во текот на активноста се разменија искуства од повеќе теми кои ја опфаќаат правната регулатива, како што се: Меѓународните договори, Военото право, Должностите на правникот во структурата на Армијата,…

Командантот на Копнените сили на САД за Европа во посета на АРМ

Командантот на Копнените сили на САД за Европа, генерал-потполковник Фредерик Бен Хоџис, кој е за првпат во официјална посета на Република Македонија и АРМ, денес престојуваше во ГШ на АРМ. За време на денешната средба во ГШ, началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски изрази благодарност за сеопфатната поддршка на АРМ од Командата на…

Учество на началникот на Генералштабот на АРМ на Kонференција на НАТО за стратегиско партнерство

Началникот на Генералштабот на Армијата на Република Македонија, генерал-потполковник Методија Величковски денес и утре учествува на конференцијата на НАТО за стратегиско партнерство (SMPC 2016), која се одржува воS Букурешт, Романија. Во фокусот на дводневната активност организирана од Сојузничката команда за трансформација на НАТО, началниците на генералштабови на армиите од земјите-членки на НАТО, Партнерство за мир,…

Состанок на НАТО Постојаната група на партнерски логистички експерти

Република Македонија и Армијата на Република Македонија (АРМ) се домаќини на состанокот на НАТО Постојаната група на партнерски логистички експерти (Standing Group of Partner Logistics Experts – SGPLE) кој ќе се одржува во период од 17-21.10.2016 година во Скопје. На состанокот, покрај персоналот од АРМ, учествуваат претставници од: НАТО штабот во Брисел, НАТО здружената команда…

Одбележан Денот на Здружената Оперативна Команда

Припадниците на Здружената Оперативна Команда (ЗОК) со воена свеченост во касарната „Боро Менков“ во Куманово, денес го прославија денот на единицата. На свеченоста покрај Министерот за одбрана (МО) на Република Македонија Зоран Јолевски и Началникот на генералштабот на Армијата на Република Македонија (АРМ) генерал-потполковник Методија Величковски, присуствуваа и заменикот на НГШ на АРМ генерал-мајор Мухамет…

Успешно заврши вежбата „Македонски Блесок-12”

Припадниците на декларираната ренџерска чета (рч) со демонстрација на постапките на показната вежба со боево гаѓање „Ренџерски вод во реакција и извлекување од контакт“, која денес се реализира на Армискиот полигон (АП) „Криволак“ во рамки на програмата за Денот за високи гости го означија завршетокот на „Македонски Блесок-12”. Во текот на реализација на вежбата ренџерите…