Учество на НГШ на АРМ на дваесеттата Конференција на началниците на ГШ на армиите од земјите-членки на САД-Јадранската повелба

„Армијата на Република Македонија континуирано со полн капацитет и активна поддршка работи на процесот на реформите, давајќи полн придонес на севкупните напори за исполнување на врвниот приоритет на Република Македонија – интеграцијата во НАТО“, истакна во своето излагање началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски на дваесеттата конференција на началниците на генералштабови (НГШ) на…

Свечено примопредавање на должност командант на 1. механизирана пешадиска бригада

Во касарната „Страшо Пинџур“ во Петровец, се одржа воена свеченост по повод примопредавање на должноста командант на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) од составот на Здружената оперативна команда (ЗОК). Должноста командант на 1.мпбр од бригадниот генерал Зоран Милески ја прими бригадниот генерал Мирче Ѓоргоски, актуелен аѓутант на Врховниот командант на вооружените сили. Согласно Правилото за…

Церемонија по повод предавање на должноста командант на КОД и пензионирање на досегашниот командант

Денес, 30.11.2016 година во касарната „Алексо Демниевски – Бауман“ во Велес се одржа свеченост по повод предавање на должноста командант на Командата за обука и доктрини и пензионирање на досегашниот командант, полковник Љупчо Костовски. На свеченоста присуствуваше заменикот началник на ГШ на АРМ генерал-мајор Мухамет Рацај, Директорот на ГШ на АРМ, генерал-мајор Димче Петровски, командантите…

Укази за поставување на генерали на нови должности и за назначувања на воени претставници на Република Македонија во странство

Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на вооружените сили, д-р Ѓорге Иванов, согласно Законот за одбрана и Законот за служба во АРМ, со указ изврши нови поставувања на старешини на формациски места предвидени за генералски чин, како и на командни должности во здружената оперативна команда (ЗОК) и во првата механизирана пешадиска бригада. Исто така,…

Годишна конференција за обука на АРМ

Во Домот на АРМ во Скопје, во организација на ГШ на АРМ се одржува годишна конференција за обука на АРМ. На конференцијата за обука присуствуваат претставници од организациските единици на ГШ на АРМ, началниците на секциите одговорни за обука и вежби (Ј/Г/А/С-7) од потчинетите команди и единици, до ниво на баталјон и главните подофицери од…

Новото одбранбено аташе на СР Геманија на средби во ГШ на АРМ

Началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски оствари средба со новото нерезидентно одбранбено аташе на СР Германија акредитиран во Република Македонија, потполковник Ханс –Петер Вамслер. Началникот на ГШ на АРМ на потполковникот Вамслер му посака срдечно добредојде во Република Македонија и продолжување и продлабочување на одличната соработка помеѓу двете армии. Генералот Величковски во оваа…

Претседателот Иванов ја посети касарната „Илинден“ во Скопје

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска ги посети командите и единиците на Армијата на Република Македонија во касарната „Илинден“ во Скопје. Претседателот Иванов ги посети Баталјонот за почести, Баталјонот за врски, Инженерискиот баталјон, Баталјонот на Воена полиција, Баталјонот за специјални намени и Ренџерскиот баталјон од Полкот за специјални операции, при што беше информиран…

Одбележан Денот на Центарот за Електронско Извидување

Припадниците на Центарот за електронско извидување (ЦЕИ) од составот на Генералштабот на АРМ денес во касарната „Гоце Делчев“ во Скопје со воена свеченост го прославија 9-ти ноември, Денот на единицата. На свеченоста присуствуваа директорот на генералштабот на Армијата на Република Македонија (АРМ) генерал-мајор Димче Петровски, бригаден генерал Азим Нуредин, претставници од ГШ на АРМ, команданти…