Учество на Началникот на ГШ на АРМ на конференција за партнерски програми

Началникот на ГШ на АРМ, генерал потполковник Методија Величковски учествува на конференција за партнерски програми во организација на командата на Армијата на Вооружените сили на САД за Европа (ЕУКОМ) која се одржува денес во Гармиш Партенкирхен, СР Германија. На конференцијата влијателни воени раководители од американската армија, националните гарди од 22 држави на САД и армиите…

Со воена свеченост воздухопловната бригада го одбележа денот на единицата

Во рамки на активностите за одбележување на 25 години од формирањето на Армијата на Република Македонија, во касарната „Страшо Пинџур“ во Петровец се одржа воена свеченост по повод денот на воздухопловната бригада (вбр). На одбележувањето на Денот на вбр присуствуваа: министерката за одбрана Радмила Шекеринска, началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски, високи претставници…

Промоција на книгата „Сага за македонските воени пилоти“

Во годината кога Армијата го слави својот 25 роденден, а по повод одбележувањето на денот на воздухопловната бригада (вбр), во просториите на Музејот на македонската борба за државност и самостојност, е промовирано новото издание од авторите Ставре Џиков и Киро Кипроски, „Сага за македонските воени пилоти“. Во книгата „Сага за македонските воени пилоти“ за прв…

ЗНГШ на АРМ на состанок на замениците на началници на Генералштабови на армиите од земјите-членки на СЕДМ процесот

Заменикот на началникот на Генералштабот (ЗНГШ) на АРМ, генерал-мајор Мухамет Рацај, денес учествуваше на годишниот состанок на замениците на началници на Генералштабови во рамките на процесот на соработка меѓу министерствата за одбрана на Југоисточна Европа (СЕДМ) кој се одржува во Подгорица, Црна Гора. За време на работната сесија на состанокот беше поздравен напредокот на СЕДМ…

Втор состанок на работната група за имплементација на 21-та Конференција на НГШ од земјите-членки на САД-Јадранската повелба

Во рамки на подготовките за претстојната дваесет и прва Конференција на началниците на генералштабови (НГШ) на армиите од земјите членки на САД-Јадранската повелба (А-5), денес се одржа вториот состанок на работната група за имплементација на кој покрај припадници на АРМ како домаќин, присуствуваа претставници од армиите на САД и земјите членки на А-5. На состанокот…

Заедничка показна вежба на АРМ и Црвениот крст на Република Македонија

Долгогодишната соработка на Армијата на Република Македонија (АРМ) со Црвениот Крст на Република Македонија (ЦК на РМ), уште еднаш дојде до израз на денешната заедничка вежба за животоспасувачи. На вежбата која се реализира како дел од активностите за одбележување на 25 години од постоењето на АРМ, се покажа високо ниво на координирани активности на припадниците…

Средба на НГШ на АРМ со новоназначеното одбранбено аташе на Република Хрватска

Началникот на Генералштабот на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски, денес оствари работна средба со новоназначеното одбранбено аташе на Република Хрватска акредитиран во Република Македонија, полковник Маријана Плеша Радониќ. Началникот на ГШ на АРМ на полковникот Маријана Плеша Радониќ и посака срдечно добредојде во Република Македонија како и продолжување и продлабочување на одличната меѓусебна билатерална соработка. За…

Слушатели на Кралскиот колеџ за одбранбени студии во посета на ГШ на АРМ

Слушателите на Курсот за високи воени и цивилни службеници на Кралскиот колеџ за одбранбени студии од Лондон, Обединето Кралство во рамки на нивното студиско патување во Република Македонија, денес остварија работна средба со заменикот началник на Генералштабот, генерал-мајор Мухамет Рацај. За време на денешната средба во Генералштабот слушателите на Курсот за високи воени службеници на…

Свечено одбележан денот на Бригадата за логистичка поддршка

На денешната воена свеченост припадниците на Бригадата за логистичка поддршка (брЛП) го одбележаа денот на единицата и значењето на логистичките единици во Армијата на Република Македонија. Ова беше нагласено во говорите кои пред присутните ги имаа командантот на Здружената оперативна команда (ЗОК), бригаден генерал Зоран Милески и командантот на брЛП, полковник Васко Тошевски. Помеѓу останатото…