Протоколарна средба на НГШ на АРМ со одбранбено аташе на САД

Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски оствари протоколарна проштална средба со одбранбеното аташе на САД во Република Македонија, полковник Томас Батлер. Генералот Величковски искажа благодарност на полковникот Батлер за досегашната успешна соработка, при што беше нагласено значењето на стратешкото партнерство во повеќе меѓуармиски полиња помеѓу АРМ и Вооружените сили (ВС) на САД во…

Средба на НГШ на АРМ со новоназначеното одбранбено аташе на Република Словачка

Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски денес оствари средба со потполковник Ладислав Регенда, одбранбено аташе на Република Словачка за Република Македонија. На средбата, генералот Величковски ја истакна досегашната успешна соработка со Вооружените сили на Република Словачка, со уверување дека истата ќе продолжи преку имплементација на досегашните форми и видовите на соработка со разгледување…

Посета на Врховниот командант на вооружените сили на изведување на показна вежба на командно место на СПБГ

Армијата на Република Македонија во рамки на активностите за одбележување на 25 години од своето постоење, и како дел од подготовките за претстојното реоценување на средната баталјонска борбена група (СПБГ), денес реализира показна вежба на командно место на СПБГ во организација на првата механизирана пешадиска бригада (1.мпбр). Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на…

Остварeна средба на Началникот на ГШ на АРМ со амбасадорот на Република Франција во Република Македонија

Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски оствари средба со амбасадорот на Република Франција во Република Македонија, Н.Е Кристијан Тимоние и новоназначеното резидентно одбранбено аташе акредитиран во Република Македонија, полковник Жан Марк Лавале. На протоколарната средба, генералот Величковски и амбасадорот Тимоние разговараа за билатералната соработка помеѓу АРМ и француските вооружени сили со изнаоѓање на…

Учество на Началникот на ГШ на АРМ на конференција за партнерски програми

Началникот на ГШ на АРМ, генерал потполковник Методија Величковски учествува на конференција за партнерски програми во организација на командата на Армијата на Вооружените сили на САД за Европа (ЕУКОМ) која се одржува денес во Гармиш Партенкирхен, СР Германија. На конференцијата влијателни воени раководители од американската армија, националните гарди од 22 држави на САД и армиите…

Со воена свеченост воздухопловната бригада го одбележа денот на единицата

Во рамки на активностите за одбележување на 25 години од формирањето на Армијата на Република Македонија, во касарната „Страшо Пинџур“ во Петровец се одржа воена свеченост по повод денот на воздухопловната бригада (вбр). На одбележувањето на Денот на вбр присуствуваа: министерката за одбрана Радмила Шекеринска, началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски, високи претставници…

Промоција на книгата „Сага за македонските воени пилоти“

Во годината кога Армијата го слави својот 25 роденден, а по повод одбележувањето на денот на воздухопловната бригада (вбр), во просториите на Музејот на македонската борба за државност и самостојност, е промовирано новото издание од авторите Ставре Џиков и Киро Кипроски, „Сага за македонските воени пилоти“. Во книгата „Сага за македонските воени пилоти“ за прв…

ЗНГШ на АРМ на состанок на замениците на началници на Генералштабови на армиите од земјите-членки на СЕДМ процесот

Заменикот на началникот на Генералштабот (ЗНГШ) на АРМ, генерал-мајор Мухамет Рацај, денес учествуваше на годишниот состанок на замениците на началници на Генералштабови во рамките на процесот на соработка меѓу министерствата за одбрана на Југоисточна Европа (СЕДМ) кој се одржува во Подгорица, Црна Гора. За време на работната сесија на состанокот беше поздравен напредокот на СЕДМ…

Втор состанок на работната група за имплементација на 21-та Конференција на НГШ од земјите-членки на САД-Јадранската повелба

Во рамки на подготовките за претстојната дваесет и прва Конференција на началниците на генералштабови (НГШ) на армиите од земјите членки на САД-Јадранската повелба (А-5), денес се одржа вториот состанок на работната група за имплементација на кој покрај припадници на АРМ како домаќин, присуствуваа претставници од армиите на САД и земјите членки на А-5. На состанокот…