Традиционална новогодишна посета на Претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов на единиците на АРМ во касарната „Чојлија“

Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на вооружените сили, Н.Е. д-р Ѓорге Иванов заедно со началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски, по повод новогодишните празници ги посетија припадниците на Армијата на Република Македонија во касарната „Чојлија“. При денешната традиционална новогодишна посета на единици на АРМ, Претседателот Иванов на припадниците на АРМ кои…

Традиционална предновогодишна средба на военото раководство

Во касарната „Илинден“ Скопје, во пресрет на Новогодишните празници денес се одржа работна средба на која присуствуваа, претседателот на Република Македонија и врховен командант на вооружените сили, д-р Ѓорге Иванов оствари средба со началникот на Генералштабот на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски, министерката за одбрана на Република Македонија, Радмила Шекеринска, генералите во АРМ и раководните лица…

Традиционална пред новогодишна средба на НГШ на АРМ со пензионирани генерали на Армијата на Република Македонија

Во Генералштабот на АРМ, традиционално, на самиот завршеток на тековната година се реализира средба на началникот на генералштабот на АРМ, со поранешните началници на ГШ на АРМ и пензионирани генерали во Армијата на Република Македонија. На средбата, од страна на НГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски, ЗНГШ на АРМ генерал мајор Мухамет Рацај и директорот…

Главните подофицери во командите и единиците на Армијата на Република Македонија на годишен состанок во ГШ на АРМ

На денешниот годишен состанок во ГШ на АРМ пред началникот на Генералштабот на АРМ, генерал потполковник Методија Величковски главните подофицери во командите и единиците на Армијата на Република Македонија, брифираа за реализираните и претстојни активности на подофицерскиот кор на АРМ. Генералот Величковски на средбата уште еднаш ја искажа континуираната поддршка за развој ова тело, притоа…

Со традиционалната поделба на новогодишни пакетчиња во касарната „Страшо Пинџур“, симболично одбележана завршната активност во јубилејната 25-та година од формирањето на АРМ

Над 550 деца на припадници на Армијата на Република Македонија од воздухопловната бригада (вбр) и од останатите команди и единици на АРМ и МО, меѓу кои и децата на загинатите и починати припадници на вбр, но и на роднини и пријатели на вработените, денес имаа незаборавна можност да добијат новогодишни пакетчиња од армискиот „Летачки Дедо…

Началникот на ГШ на АРМ оствари средба со новиот одбранбен аташе на Република Бугарија

Началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски оствари средба со новоназначениот одбранбен аташе на Република Бугарија акредитиран во Република Македонија, потполковник Пламен Николов. Генералот Величковски, во оваа прилика упати честитки до потполковникот Николов за назначувањето на новата должност. Во рамки на денешната средба се разговараше за можностите за интензивирање на соработката помеѓу двете земји…

Учество на Началникот на ГШ на АРМ на НАТО конференцијата на Началници на трансформација

Началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски изминатите два дена учествува на НАТО конференцијата на Началници на трансформација, која се одржува во седиштето на Врховната команда на НАТО сојузничките сили за трансформација во Норфолк – Вирџинија, Соединетите Американски Држави. Конференцијата која се одржува под мотото: „Подготви се за утрешнината, сподели ја иднината“ е отворена…

Во ГШ на АРМ доделени награди и признанија на припадници на АРМ

За успешната организација и реализација на 21-та Конференција на Началниците на генералштабовите на САД – Јадранската повелба, од страна на Началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски на персоналот кој беше ангажиран доделени се златна, сребрена и бронзена значка на АРМ, наградно отсуство и пофалници. По тој повод денес во ГШ на АРМ, заменикот…

Обраќање на НГШ на АРМ во Конгресот на САД

Претставници на Конгресот на САД имаа можност, за прв пат од страна на еден Началник на Генералштаб на Армијата на Република Македонија, да слушнат за напорите кои Република Македонија ги прави во полето на одбраната за полноправно членство во Евроатланските структури, безбедносните предизвици во регионот како и важноста на поддршката во ова поле која ја…