Делегација на командата за специјални операции на САД за Европа во посета на Армијата на Република Македонија

Соработката во обуката и заедничкото досегашно учество во меѓународни вежби на припадниците на АРМ од полкот за специјални операции (пСО) и од командата за специјални операции (КСО) на САД за Европа, беа главните теми на денешните разговори со делегацијата на оваа команда која се наоѓа во дводневна официјална посета на Република Македонија. За време на…

Годишно реферирање за статусот на борбената готовност на командите и единиците на АРМ

Командантите на потчинетите команди и единици на ГШ на АРМ пред началникот на ГШ на АРМ, генерал- потполковник Методија Величковски , денес, во Командата за обука и доктрини во касарната „Алекса Демниевски – Бауман“ , реферираа за статусот на борбената готовност во 2017. На годишното реферирање , командантите го информираа НГШ на АРМ за досегашната…

НГШ на АРМ на 178 заседание на воениот комитет на НАТО

Началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски, учествува на првиот ден од заседанието на воениот комитет на НАТО, во формат на началници на генералштабови кое се одржува во седиштето на НАТО во Брисел. На сесијата на земјите членки на НАТО и партнерските земји кои учествуваат во мисијата „Одлучна поддршка“ во Авганистан, од страна на…

Одбележани десет години од загинувањето на единаесетте припадници на АРМ во хеликоптерската несреќа кај катлановско Блаце

Со полагање на свежи цвеќиња на спомен обележјата на хеликоптерската несреќа од 2008 година, во која враќајќи се од мировната мисија АЛТЕА во Босна и Херцеговина, трагично загинаа единаесет припадници на АРМ, се одбележаа десет години од овој трагичен настан. На одбележувањето на хеликоптерската несреќа на спомен одбележјето во Катлановско Блаце, свежо цвеќе положија: делегации…

Традиционална новогодишна посета на Претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов на единиците на АРМ во касарната „Чојлија“

Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на вооружените сили, Н.Е. д-р Ѓорге Иванов заедно со началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски, по повод новогодишните празници ги посетија припадниците на Армијата на Република Македонија во касарната „Чојлија“. При денешната традиционална новогодишна посета на единици на АРМ, Претседателот Иванов на припадниците на АРМ кои…

Традиционална предновогодишна средба на военото раководство

Во касарната „Илинден“ Скопје, во пресрет на Новогодишните празници денес се одржа работна средба на која присуствуваа, претседателот на Република Македонија и врховен командант на вооружените сили, д-р Ѓорге Иванов оствари средба со началникот на Генералштабот на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски, министерката за одбрана на Република Македонија, Радмила Шекеринска, генералите во АРМ и раководните лица…

Традиционална пред новогодишна средба на НГШ на АРМ со пензионирани генерали на Армијата на Република Македонија

Во Генералштабот на АРМ, традиционално, на самиот завршеток на тековната година се реализира средба на началникот на генералштабот на АРМ, со поранешните началници на ГШ на АРМ и пензионирани генерали во Армијата на Република Македонија. На средбата, од страна на НГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски, ЗНГШ на АРМ генерал мајор Мухамет Рацај и директорот…

Главните подофицери во командите и единиците на Армијата на Република Македонија на годишен состанок во ГШ на АРМ

На денешниот годишен состанок во ГШ на АРМ пред началникот на Генералштабот на АРМ, генерал потполковник Методија Величковски главните подофицери во командите и единиците на Армијата на Република Македонија, брифираа за реализираните и претстојни активности на подофицерскиот кор на АРМ. Генералот Величковски на средбата уште еднаш ја искажа континуираната поддршка за развој ова тело, притоа…

Со традиционалната поделба на новогодишни пакетчиња во касарната „Страшо Пинџур“, симболично одбележана завршната активност во јубилејната 25-та година од формирањето на АРМ

Над 550 деца на припадници на Армијата на Република Македонија од воздухопловната бригада (вбр) и од останатите команди и единици на АРМ и МО, меѓу кои и децата на загинатите и починати припадници на вбр, но и на роднини и пријатели на вработените, денес имаа незаборавна можност да добијат новогодишни пакетчиња од армискиот „Летачки Дедо…