Извршено примопредавање на должност Директор на ГШ на АРМ

Последователно на претходно извршените примопредавања на командните должности во командите на АРМ, денес во генералштабот на АРМ, генерал мајор Зоран Милески ја прими должноста „Директор на ГШ на АРМ“ од досегашниот директор, генерал мајор Димче Петровски. НГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски истакна дека е уверен во максималната професионалност на донесените одлуки и реализацијата на…

Свеченост по повод одбележувањето на Денот на воздухопловната бригада

Припадниците на воздухопловната бригада (вбр) од составот на Здружената оперативна команда (ЗОК), со воена свеченост која се реализира во касарната ,,Страшо Пинџур“ во Петровец го одбележаа 10 јуни-Денот на единицата. Заменикот на началникот на ГШ на АРМ генерал- мајор Азим Нуредин честитајќи им го денот, истакна дека сите нејзини припадници се оспособени и обучени за…

Голем одѕив на вонредната акција за доброволно дарување на крв

Припадници на АРМ од полкот за специјални операции, во голем одѕив се приклучија на вонредната акција за доброволно дарување на крв во касарната „Илинден“, која е организирана поради итни потреби на Институтот за трансфузиона медицина за обезбедување на неопходни резерви на крвни компоненти. Денешната крводарителна акција на која имаше поголем одѕив се собраа 53 крвни…

Започна меѓународниот курс „Процес на планирање вежби“

Армијата на Република Македонија во соработка со Вооружените сили на Канада е домаќин на меѓународниот курс за „Процес на планирање на вежби“ кој ќе се реализира во период од 4 до 15 јуни, во Скопје. Покрај припадници на АРМ на курсот учествуваат и претставници од МВР, Дирекцијата за заштита и спасување и Центарот за управување…

Учество на НГШ на АРМ на конференција на НГШ на балканските земји (Б-9)

Началникот на генералштабот Армијата на Република Македонија, генерал потполковник Методија Величковски учествува на конференција на началниците на генералштабови (НГШ) на армиите на балканските земји. Дванаесеттата по ред конференција на НГШ на балканските земји се одржува во Белград, Република Србија и на неа учествуваат НГШ на армиите од девет балкански земји членки (Албанија, Босна и Херцеговина,…

Примопредавање на должност Командант на Здружената оперативна команда

Во касарната „Боро Менков“ во Куманово, со предавањето на военото знаме на командата помеѓу генерал мајор Зоран Милески и бригаден генерал Павле Арсоски и официјално се изврши примопредавање на должноста, командант на здружената оперативна команда (ЗОК). Согласно Указите на Претседателот на Република Македонија, бригадниот генерал Павле Арсоски, кој досега ја извршуваше должноста заменик на командант…

Делегација на КФОР во посета на ГШ на АРМ

Делегација на меѓународните мировни сили во Косово-КФОР, предводена од командантот на мисијата, генерал-мајор Салваторе Куочи, денес престојуваше во официјална посета на MO и ГШ на АРМ. Генералот Куочи за време на престојот во ГШ на АРМ, оствари одвоени средби со министерката за одбрана Радмила Шекеринска и со началникот на ГШ на АРМ, генерал потполковник Методија…

Примопредавање на должност Заменик на началникот на генералштабот на АРМ

Во генералштабот на АРМ во присуство на НГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски и началниците на секции и канцеларии во ГШ на АРМ се изврши примопредавање на должноста Заменик на НГШ на АРМ. Согласно Указот на Претседателот на Република Македонија, од генерал-мајор Мухамет Рацај, должноста Заменик на НГШ на АРМ ја прими генерал-мајор Азим Нуредин,…

Примопредавање на должност командант на полкот за Специјални операции

Со денешната воена свеченост во касарната „Илинден“ во Скопје, се изврши примопредавање на должноста командант на полк за специјални операции (пСО) на АРМ. Должноста командант на пСО од бригадниот генерал Орце Јордев ја прими бригаден генерал Методи Хаџи Јанев кој ја извршува должноста аѓутант на Претседателот на Република Македонија. На свеченоста покрај министерот за одбрана…