Средба на ЗНГШ на АРМ со амбасадорот и одбранбеното аташе на Република Франција

Заменикот на началникот на ГШ на АРМ, генерал-мајор Азим Нуредин , денес оствари средба амбасадорот на Република Франција во Република Македонија Н.Е Кристијан Тимоние и полковник Фабрис Дуда, новоназначеното нерезидентно одбранбено аташе акредитиран во Република Македонија. Во рамки на средбата се разговараше за можностите за проширување на билатералната соработка помеѓу АРМ и француските вооружени сили…

Средба на ЗНГШ на АРМ со одбранбеното аташе на Република Србија

Заменикот на началникот на ГШ на АРМ, генерал-мајор Азим Нуредин, оствари средба со потполковник Александар Крачковиќ, новоназначениот одбранбен аташе на Република Србија во Република Македонија. На денешната средбата во Генералштабот на АРМ, генералот Нуредин упати честитки до потполковник Александар Крачковиќ, кој во наредниот период ќе ја извршува оваа должност. На средбата се разговараше за одличната…

ЗНГШ на АРМ оствари средба со нерезидентното одбранбеното аташе на Јапонија

Заменикот на началникот на ГШ на АРМ, генерал-мајор Азим Нуредин оствари протоколарна средба со полковник Минео Јамагучи, новоназначениот одбранбен аташе на Јапонија, акредитиран во Република Македонија. На средбата, генералот Нуредин упати честитки до полковникот Минео Јамагучи за назначувањето на новата должност. Во рамки средбата се разговараше за можностите за интензивирање на билатералната соработка помеѓу армиите…

Состанок во ГШ на АРМ со претставници од францускиот директорат за вооружување

Во период од 25ти до 27ми јуни во посета на Република Македонија престојува делегација од француската дирекција за вооружување и како дел од програмата за билатерална соработка во 2018 година. Во текот на вчерашниот ден за време на престојот во генералштабот на Армијата на Републка Македонија, делегацијата предводена од амбасадорот на Р.Франција во Република Македонија…

Учество на НГШ на АРМ на годишната конференција на партнерската програма на Националната Гарда на САД и партнерските армии

Началникот на ГШ на АРМ, генерал потполковник Методија Величковски денес учествува на годишната конференција на партнерската програма на Националната Гарда (НГ) на САД и партнерските армии, која се одржува во Гармиш Партенкирхен, Сојузна Република Германија. Искористување на капацитетите на програмата за партнерство на САД во регионален план, е темата на конференцијата на која учествуваат високи…

Потврдена одличната соработка за време на посетата на Началникот на ГШ на АРМ на Националната Гарда на Вермонт

Делегацијата на АРМ предводена од началникот на генералштабот на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски во рамки на неколкудневна посета на националната гарда (НГ) на Вермонт, покрај остварената средба со својот домаќин, командантот на НГ на Вермонт генерал-мајор Стивен Креј, реализира посети и средби со командантите на команди и единици од составот на нацоналната гарда. За време…

ЗНГШ на АРМ на состанок на замениците на началници на Генералштабови на армиите од земјите-членки на СЕДМ процесот

Заменикот на началникот на Генералштабот (ЗНГШ) на АРМ, генерал-мајор Азим Нуредин, учествува на годишниот состанок на замениците на началници на генералштабови, во рамките на процесот на соработка меѓу министерствата за одбрана на Југоисточна Европа (СЕДМ) кој се одржува денес во Атина, Грција. За време на состанокот се презентирале позначајните активности на СЕДМ процесот во изминатата…