Началникот на генералштабот на Армијата на средба со Началникот на штаб на SHAPE

Началникот на генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, кој се наоѓа во неколкудневна официјална посета на Кралството Белгија, денес во Врховната Команда на НАТО (SHAPE) во Монс, оствари состанок со генерал Маркус Кнеип, началникот на штаб на оваа највисока команда на НАТО. На состанокот помеѓу генералите Кнеип и Ѓурчиновски е разговарано за тековните и претстојни…

Началникот на Генералштабот на состанок на Воениот комитет на ЕУ во формат на началници на генералштабови

Началникот на генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, во рамки на неколкудневната посета на Кралството Белгија, денес во Брисел учествуваше на состанок на Воениот Комитет на Европската Унија на ниво на началници на генералштабови. На овој состанок на највисокото воено тело на Европската Унија, на кое генералот Ѓурчиновски учествува за првпат од неговото назначување за…

Годишна конференција за обука и вежби

Со цел навремено и ефективно планирање на активностите од доменот на обука и вежби во годишниот календар за обука во Армијата за следната година, секцијата за обука и вежби во Генералштабот, во период од 20 до 21ноември ја реализира втората годишна конференција за обука и вежби. На конференцијата покрај претставници од организациските единици на генералштабот,…

Експертски разговори со претставници на Министерството за одбрана на Република Хрватска

Денес во Генералштабот се реализираа експертски разговори со претставници на Министерството за одбрана на Република Хрватска во полето на развој и управување на резервни сили, мобилизација и размена на искуства од НАТО процесот за планирање (NDPP). За време на работниот состанок експертскиот тим од Република Хрватска  ги презентираше своите искуства во поглед на правни основи…

Во редовите на Армијата нови 30 потпоручници стапуваат на служба

Во присуство на Претседателот на Република Северна Македонија и Врховен командант на Вооружените сили, Стево Пендаровски и началникот на генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски во Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“ во Скопје, се реализира воена свеченост по повод промоција во чин потпоручник и свечена заклетва на новопримените питомци и слушатели на курсот за потребите…

Прворангираните питомци од Воената Академија на прием кај Началникот на Генералштабот

Началникот на генералштабот, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, ги прими тројцата, според постигнатиот успех најдобро рангирани питомци од деветнаесеттата класа на Воената Академија ,,Михаило Апостолски“. Приемот е по повод на претстојната промоцијата во почетни офицерски чинови на оваа последна класа кој ќе се реализира со воена свеченост следната недела во присуство на највисоките воени раководители. Генералот Ѓурчиновски…

Семинар за вградување на НАТО концептот на „Команден тим“ во процесот на обуката

Унапредување на меѓусебните релации и комуникацијата помеѓу офицерите и подофицерите беше целта на семинарот за запознавање со НАТО концептот за „Команден тим“ кој во периодот од 4 до 7 ноември во касарната „Гоце Делчев“ во Скопје го реализираше стручен тим на предавачи од НАТО образовниот центар во Оберамергау. Семинарот на кој учествуваа команданти на баталјони…

Прв состанок на работната група за воено пристапување и интегрирање во НАТО

Работна група составена од воени претставници на НАТО главниот штаб во Брисел, министерството за одбрана и генералштабот на Армијата, денес во Домот на Армијата во Скопје го започна првиот работен состанок за воено пристапување и интегрирање на Република Северна Македонија во НАТО. Заменик на началникот на генералштабот, генерал-мајор Азим Нуредин, кој е координатор за наведената…

Делегација на бригадата на Југоисточна Европа во работна посета на Генералштабот и дел од командите и единиците на Армијата

Началникот на Генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски денес оствари средба со командантот на бригадата на Југоисточна Европа (South-Eastern Europe Brigade- СЕЕБРИГ), бригаден генерал Тудорика Петраке, кој ја предводи делегацијата од оваа бригада која се наоѓа во официјална посета на Република Северна Македонија. На состанокот помеѓу генералите Ѓурчиновски и Петраке се разговараше за активностите на…