Учество на ешалон на Армијата на воената парада во Република Романија

Во периодот од 28.11. до 02.12.2019 година припадници на баталјонот за почести, како претставници на нашата Армија учествуваа и беа дел од на воената парада по повод прославата на 101 година од националниот ден на Република Романија. Воената парада која се реализираше пред Триумфалната порта во Букурешт, како традиционален настан се организира на 1 декември,…

Припадниците на Баталјонот за почести го одбележаа денот на единицата

Припадниците на Баталјонот за почести во присуство на началникот на Генералштабот на Армијата генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, со воена свеченост која се одржа во касарната „Илинден“ го одбележаа денот на единицата. Обраќајќи се пред припадниците на баталјонот, командантот на единицата, потполковник Дарко Стојковски им порача дека строевата изграденост, мотивација и дисциплина кои се градени од генерации…

Посета на баталјонот за почести од страна на Асоцијацијата на одбранбени аташеи

Во посета на баталјонот за почести во касарната „Илинден“ во Скопје, денес во работна посета престојуваа резидентните и нерезидентните одбранбени аташеи акредитирани во Република Северна Македонија. Посетата на баталјонот за почести претставува дел од редовните активности врз основа на Програмата за соработка на Министерството за одбрана со Асоцијацијата на одбранбени аташеи. Во текот на посетата…

Заедничка обука на баталјонот за почести со вооружените сили на Република Хрватска

Во периодот од 11 до 19.09.2019 година се реализираше билатерална соработка со вооружените сили на Република Хрватска. Билатералната соработка беше во формат на заедничка обука на баталјонот за почести на Армијата со почесно-заштитниот баталјон на ВС на Р. Хрватска. Обуката се реализираше на тема: „Заедничка обука и изведба на Егзерцир“ при што беа покажани и…

Заедничка обука со припадниците од 40-ти бенд на Армијата на САД

Согласно планот за билатерална соработка со САД во периодот од 18 до 22.03.2019 година се реализираше заедничка обука со припадниците од  40-ти бенд на Армијата на САД, од Вермонт. Во текот на активностите и обуката се реализираа теми од  Упатството за марширање и движење со бенд, односно со состав на воен оркестар: Обука со командири…

Примопредавање на должноста командант на Баталјонот за почести

Во касарната „Илинден“- Скопје, со воена свеченост денес се изврши примопредавање на должноста командант на Баталјонот за почести (бП) помеѓу потполковник Иван Атанасовски и потполковник Дарко Стојкоски, кој досега беше заменик командант на баталјонот на Воена полиција. Началникот на генералштабот на АРМ, генерал-мајор Васко Ѓурчиновски, во својот говор истакна дека препознатливоста и континуираното учеството на…

Воениот оркестар на АРМ на концерт претстави нови чекорници

Воениот оркестар на АРМ во склоп на активностите за одбележување на 25 години од формирањето на Армијата на Република Македонија одржа значаен концерт на воена музика во Домот на АРМ во Скопје. Како и многупати досега Воениот оркестар од составот на баталјонот за почести изведе композиции од познати домашни и странски автори но и нови…