Заменик на командантот

Заменик на командантот на ЗОК:

бригаден генерал Павле Арсоски

 

Дата и место на раѓање: 

27.12.1967 година во Гостивар, Република Македонија.

 

Образование:

 • Воена гимназија - Загреб, Република Хрватска, 1982-1986;
 • Воена академија, смер артилерија (КоВ Белград, Р. Србија), 1986 -1990;
 • Постдипломски студии (КШШ Скопје, Р. Македонија), 2003;
 • Ратна школа („Бан Јосип Јелачиќ“ Загреб, Р. Хрватска), 2011;
 • Магистер по историски науки на Институтот за национална историја - Скопје.

Курсеви:

 • Јазична обука (германски јазик, Хирт, СР Германија), 1995;
 • „Курс за команданти на баталјони и стажирање“ (СР Германија), 1996;
 • „Курс за воен менаџмент и донесување на одлуки“ (Скопје), 2003;
 • „Обука за воени аташеа и експерти за меѓународна комуникација“ во PSOTC, Сараево, БиХ, во организација на МО на Швајцарија и Женевскиот институт за безбедносни студии, 2007;
 • „Курс за лидери на 21 век“ (Колеџ за безбедносни студии „Џорџ Маршал“ Гармиш-Партенкирхен, СР Германија), 2003;
 • Јазична обука (англиски јазик), 2004.

Воена кариера:

 • Командир на вод во гардиска бригада, Скопје 1992-1993;
 • Командир на чета, Тетово 1993-1997;
 • Заменик на командант на баталјон, Тетово 1997-2000;
 • Офицер за врски (германскиот контингент на КФОР, Тетово) 1999-2001;
 • Командант на 1.пешадиски баталјон, Тетово 2000-2003;
 • Началник на С-3, Команда на пСО 2003-2008;
 • Началник на Штаб на пСО 2008-2012;
 • Командант на пСО од 04.04.2012;
 • Командант на 1 механизирана пешадиска бригада 2013-2015;
 • Заменик на командантот на ЗОК 2015.

Унапредувања:

 • Потпоручник 1990-1991;
 • Поручник 1991-1995;
 • Капетан 1995-1999;
 • Капетан на 1 класа 1999-2001;
 • Мајор 2001-2006;
 • Потполковник 2006-2010;
 • Полковник 18.08.2010;
 • Бригаден генерал 18.08.2013.

Останато:

 • Вонредно унапредување во чин мајор 2001;
 • Сребрена значка за долгогодишна служба во Армијата од МО на РМ по повод воениот празник 18.Август, Денот на АРМ 2012;
 • Плакета на АРМ од НГШ на АРМ по повод воениот празник 18-ти Август, Денот на АРМ 2012.

Странски јазици:

 • Англиски;
 • Германски.

Семеен статус:

Оженет, татко на две деца.

 

Контакт:

Телефон: + 389 31 474-014

факс: + 389 31 474-044

E-mail: pavle.arsoski@arm.mil.mk