НГШ на АРМ

Началник на Штаб:

бригаден генерал Орце Јордев

 

Дата и место на раѓање:
29.04.1972 година во Кичево, Република Македонија.

Образование:

 • Воена Академија „Михајло Апостолски“, Скопје 1995;
 • Командно Штабна Академија, Република Турција 2006;
 • Школо за национална одбрана, Истанбул 2014-2015.

Курсеви, вежби и учество во мисии:

 • Јазична обука по турски јазик 2003-2004;
 • Курс по англиски јазик за НАТО СТАНАГ 6001, Канада 2010;
 • Бројни курсеви за специјални операции во земјата и странство;
 • Курс за односи со јавноста во Скопје;
 • Учесник на бројни вежби во земјата и странство.

Воена кариера:

 • Командир на вод во ПТ чета 1995-1996;
 • Командир на тим во ПТ чета 1996-1998;
 • Заменик командир на диверзантска чета 1998-1999;
 • Командир на ПТ чета 1999-2001;
 • Офицер за операции во бСН 2001-2002;
 • Началник на С-3 во бСН 2002-2003;
 • Заменик на командантот на бСН 2003-2006;
 • Командант на бСН 2006-2012;
 • Заменик командант на пСО 2012-2015;
 • Командант на пСО 2015;
 • Началник на Штаб во ЗОК 2018.

Одликувања и медали:

 • Медал за храброст од Претседателот на Република Македонија 2011.

Унапредувања:

 • Потпоручник 1995;
 • Поручник 1996;
 • Капетан 1999;
 • Капетан 1 класа 2001;
 • Мајор 2003;
 • Потполковник 2007;
 • Полковник 2012;
 • Бригаден генерал 2016.

Странски јазици:

 • Англиски;
 • Турски.

Семеен статус:
Оженет, татко на две деца.

Хоби:

 • Спорт.