Командант

Заменик на командантот на полк за специјални операции:
полковник Сашко Лафчиски

 

Дата на раѓање:
11.02.1977 Штип, Република Македонија.

 

Воено образование:

 • Воена Академија “Генерал Михаило Апостолски” - Скопје, Република Македонија 1995-1999;
 • Безбедносни студии за лидери на 21 Век, Маршал Центар, Гармиш-Партенкирхен, Германија 2003;
 • Командно-штабна академија „Благо Задро“, Хрватска - Загреб 2007-2008;
 • Школа за Национална Одбрана Карлајл, САД 2015-2016;
 • Постдипломски студии – Магистер за стратегиски студии - Карлајл, Пенсилванија, САД 2015-2016.

Воена кариера:

 • Командир на тим, баталјон за специјални намени 1999-2001;
 • Командир на чета, баталјон за специјални намени  2001-2003;
 • Командант на контингент за специјални операции - Мисија „Iraqi Freedom“ 2003-2004;
 • Офицер за обука во С-3, баталјон за специјални намени 2003-2004;
 • Началник на секција С-3, баталјон за специјални намени, 2004-2008;
 • Национален претставник и НАТО Оценувач (Евалуатор) по концептот за оперативна спосбност (NATO Evaluator OCC E&F programme)  при Здружената Команда на Сојузничките сили на НАТО во Неапол, Италија 2008-2012;
 • Началник на секција С-3, Команда на полкот за Специјални Операции, 2012-2015;
 • Командант на баталјон за специјални намени, 2016-2018;
 • Заменик на командантот на полк за специјални операции, 2018.

Унапредувања:

 • Потпоручник 1999-2000;
 • Поручник 2000-2001;
 • Капетан 2001-2007;
 • Мајор 2007-2011;
 • Потполковник од 2011- 2018
 • Полковник 2018.

Постигнати успеси во кариерата:

 • Златна значка на Армијата, 2013;
 • Сребрена значка на Армијата, 2012;
 • Голем број на благодарници и сертификати.

Странски јазици:

 • Англиски;
 • Италијански (почетно ниво).

Семеен статус:
Оженет, татко на едно дете.

 

Хоби:

 • Спорт,  Риболов и Лов.