Командант

Офицер за односи со јавноста во полк за специјални операции: 
мајор Златко Блажески


Дата и место на раѓање:

14.08.1976 година во Кичево, Република Македонија.


Воено образование:

 • Воена Академија „Генерал Михајло Апостолски“ 1995-1999 Скопје Р.Македонија

Курсеви, вежби и учество во мисии:

 • Учество во мисијата ИСАФ, јули 2007- јануари 2008 година;
 • Курс за односи со јавноста во Шпиц, Швајцарија;
 • Курс за односи со јавноста во Штраусберг, Германија;
 • Курс за англиски јазик за воена терминологија Раквијак-Загреб, Р. Хрватска;
 • Курс за блиска воздушна подршка - Амерсфорт, Холандија.

Воена кариера:

 • Командир на механизан вод, 1999-2002 година;
 • Заменик командир на механизирана чета, 2002-2004 година;
 • Командир на механизирана чета, 2004-2005 година;
 • Офицер за ОМЕ во командата на 2.мпбр, 2005-2008 година;
 • Заменик командант на 2.мпбн, 2008 година;
 • Инструктор - виш предавач во НАТО/Пзм „ПСОТЦ“ во Бутмир, Сараево, Босна и Херцеговина, 2008-2011 година;
 • Офицер за планирање и електронски медиуми во канцеларијата за односи со јавноста во ГШ на АРМ, 2011-2013 година;
 • Офицер за односи со јавност во пСО, 2013 година.

Одликувања и медали:

 • НАТО Медал за учество во мисија ИСАФ.

Унапредувања:

 • Потпоручник 1999;
 • Поручник 2000;
 • Капетан 2004;
 • Мајор 2008.

Странски јазици:

 • Англиски
 • Француски

Семеен статус:
Оженет, татко на две деца.


Хоби:

 • Спорт

Контакт:

Тел: +3892328 28-23

Моб: 071/302-239

Е-пошта: zlatko.blazeski@arm.mil.mk