Командант

Командант на команда за обука и доктрини:

полковник Љубенчо Петровски

 

Дата и место на раѓање:

22.01.1968 година, Велес, Република Македонија.

 

Образование:

 • Воена гимназија, 1982-1986;
 • Воена академија, Белград (артилерија) 1986-1990;
 • КША, Хамбург, Германија, 2006-2007.

Воена кариера:

 • Командир на артилериски вод 1990-1992;
 • Командир на чета 1992-1996;
 • Заменик командант на баталјон, Центар за обука на граничари 1996-2000;
 • Командант на баталјон, Центар за обука на граничари 2000-2002;
 • Началник на С-3 секција, резервна пешадиска бригада 2002-2006;
 • Началник, офицер за односи со меѓународни и национални организации во ЗОК 2007-2008;
 • Началник на штаб, КОД 2008-2012;
 • Заменик на командантот на команда за обука и доктрини 2012;
 • Командант на команда за обука и доктрини од 2017.

Унапредувања:

 • 1990-1991 Потпоручник
 • 1991-1994 Поручник
 • 1994-1998 Капетан
 • 1998-2002 Капетан 1 класа
 • 2002-2006 Мајор
 • 2006-2012 Потполковник
 • 2012 - Полковник

Постигнати успеси во кариера:

 • Курс за команданти на баталјон, Германија 1999;
 • Курс за германски јазик, Германија 2004;
 • Курс за европска безбедност, Германија 2007.

Значка:

 • Сребрена значка на АРМ за долгогодишна служба.

Странски јазици:

 • Германски;
 • Хрватски;
 • Српски;
 • Босански.

Брачна состојба:

Оженет, еден син.

 

Хоби:

 • Спорт;
 • Планинарење.