zngs

Заменик на началникот на Генералштабот на Армијата на Република Македонија:

генерал-мајор Азим Нуредин

 

Дата и место на раѓање:

03.03.1969 година во с. Древеник, Битола, Република Македонија

 

Воено образование:

 • Воена Гимназија, Белград, Србија 1985-1989;
 • Воена Академија КоВ, Белград и Скопје 1989-1994;
 • КША при ВА „Михајло Апостолски“, Скопје 2006;
 • Школо за Национална Одбрана, Р. Турција 2012.

Курсеви, вежби и учество во мисии:

 • Мировна мисија ИСАФ 2014 година, Најстар национален претставник;
 • Курс по англиски јазик за НАТО СТАНАГ 6001, Канада;
 • Курс во Центарот за поддршка на Мирот „ПСОТЦ“, БиХ;
 • Курс за обука на подофицери по НАТО стандарди;
 • Курс за Турски јазик - основен;
 • Курс за Турски јазик - напреден.

Воена кариера:

 • Командир на вод 1994-1996;
 • Офицер за обезбедување на Врховниот Командант 1996-1998;
 • Командир на вод/ заменик командир на чета гарнизон Петровец 1998-1999;
 • Командир на вод/ заменик командир на чета во наставна чета 1999-2000;
 • Командир на караула 2000-2002;
 • Командир на гранична чета 2002-2003;
 • Командир на чета на основен курс за подофицери 2003-2004;
 • Командир на гранична чета 2004-2006;
 • Командант на 2.мпбн воедно командант на гарнизон Охрид 2006-2011;
 • Командант на 2.мпбн воедно командант на гарнизон Кичево 2011-2012;
 • Началник на Штаб во пСО 2012-2015;
 • Аѓутант на Претседателот на РМ 2015;
 • Началник на Штаб во ЗОК 2015;
 • Заменик на началникот на Генералштабот на Армијата на Република Македонија 2018.

Унапредувања:

 • Потпоручник 1994;
 • Поручник 1995;
 • Капетан 1999;
 • Мајор 2004;
 • Потполковник 2008;
 • Полковник 2012;
 • Бригаден генерал 2015;
 • Генерал-мајор 2018.

Ордени и обележја

 • Медал за учество во мировна мисија „ИСАФ“;
 • Златна значка на Армијата на Република Македонија;
 • Значка на Армијата на Република Македонија за долгогодишна служба;
 • Бронзена значка на Армијата на Република Македонија;
 • Златна значка на Армијата за партнерство, координација и соработка.

Странски јазици:

 • Турски;
 • Српски;
 • Англиски.

Семеен статус:

Оженет, татко на две деца

 

Хоби:

 • Компјутери;
 • Музика;
 • Спорт.

Контакт:

Tел.: + 389 2328-2166