НГШ на АРМ

Началник на Генералштабот на Армијата на Република Македонија

генерал-потполковник Методија Величковски

 

Дата и место на раѓање:

11.05.1966 година во Скопје.

 

Образование:

 • Воена гимназија (1980-1984 год.);
 • Воена Академија (1984-1988 год.);
 • Школа за Команданти на баталјон 1999 год. (Германија);
 • Командно Штабна Академија, Скопје 2000 год.;
 • Курс за лидери, Џорџ Маршал Центар (Германија);
 • Школа за национална безбедност и одбрана ВА-ФНСО, Софија, Бугарија (2005-2006 год.);
 • Магистер од областа на стратегиско раководење со одбраната и вооружените сили.

Воена кариера:

 • Командир на вод, 1988-1991;
 • Командир на инженериска чета, 1991-1994;
 • Началник на инженерија во 1.гардиска бригада, 1995-1999;
 • Командант на инженериски баталјон, 1999-2001;
 • Началник на Г-7 (инженерија) во Штабот на СЕЕБРИГ, 2002-2004
 • Началник на Штаб на инженериски полк, 2004;
 • Командант на инженериски полк, 2004-2006;
 • Заменик на Командантот на 1.механизирана пешадиска бригада, 2006-2009;
 • Командант на 2.мпбр во ЗОК на ГШ на АРМ, 2009-2012;
 • Командант на ЗОК, 03.2012-08.2015;
 • Началник на Генералштаб на Армијата на Република Македонија од 18.08.2015.

Унапредувања:

 • потпоручник (1988)
 • поручник (1989)
 • капетан (1993)
 • капетан I класа (1996)
 • мајор (1999)
 • потполковник (2001)
 • полковник (2006)
 • бригаден генерал (2011-2013)
 • генерал-мајор (2013-2015)
 • генерал-потполковник (2015)

Одликувања:

 1. САД: Официјален медал од Националната гарда на Вермонт “The Vermont National Guard Commendation Medal”;
 2. Бугарија: Официјален медал за Заслуги во Службата под Боите – од втор ред Commandation Medal “For Meritorius Service Under the Colors”- Second Grade;
 3. Медал за достигнување на SEEBRIG.

Странски јазици:

 • Англиски;
 • Германски;
 • Бугарски.

Брачна состојба:

Оженет и татко на 2 деца.

 

Хоби:

 • Читање,
 • Иноваторство (има пријавено 2, а заштитено 1 патент).

Контакт:

Тел: + 389 2328-2012